2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Már Japánban is van zikás beteg

A japán egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy azonosították az országban az első zikalázas megbetegedést a járvány tavalyi, dél-amerikai kitörése óta. A vírust egy olyan kamasz fiú szervezetében mutatták ki, aki előzőleg Brazíliában járt.

A japán egészségügyi tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a dél-amerikai zikalázjárvány tavalyi kitörése óta ez az első eset a szigetországban, és tekintettel a fiú korábbi tartózkodási helyére, a hatóságok úgy gondolják, hogy a beteg Japán területén kívül fertőződött meg.

A japán egészségügyi tárca a hónap elején bejelentette, hogy a dél-amerikai zikalázjárvány miatt fokozták a fertőzés megelőzését célzó óvintézkedéseket, mivel a vírus egyik hordozója, a tigrisszúnyog a szigetországban is előfordulhat.

Japánban korábban három zikalázas esetet jegyeztek fel: a vírust 2013-ban kimutatták egy házaspár szervezetében, akik a francia polinéziai Bora Boráról tértek haza, valamint egy férfinál, aki előzőleg a Thaiföldhöz tartozó Koh Szamui szigetén járt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint húsz országot és területet nyilvánítottak a zikaláz szempontjából fertőzésveszélyes övezetnek.

(forrás: ATV/MTI)
hirdetés

Könyveink