hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Magyar egészségügy: ez katasztrófa!

A magyarok már most is jóval többet költenek az egészségügyre saját zsebükből, mint az normális lenne. Az pedig, hogy az ellátás miként is alakulhat a jövőben, egyelőre igen zavaros – hangzott el a portfolio.hu öngondoskodási konferenciáján, melyről azenpenzem.hu tudósít.

Az Alaptörvényben a szaktárca határozott kérése ellenére nem rögzítették a társadalombiztosítás korábbi módon vett szolidaritási elvét – mondta el Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Kökény Mihály, a szocialisták egyik volt egészségügyi minisztere hozzátette: az állam az Alkotmányban korábban garantálta a megfelelő szintű ellátást, most viszont csak annak elősegítéséről van szó. Általános vélekedés szerint egyébként az ingyenes egészségügy amúgy is csak mítosz volt, írja az enpenzem.hu.

Ezt támasztja alá az OECD statisztikája is, amely szerint Magyarországon szokatlanul magas, 35 százalékos az egészségügyi ellátásra fordított magánforintok aránya. Ennek 80-85 százalékát teheti ki a zsebbe fizetés (a konferencián 500-800 milliárdos tétel hangzott el). Nyilvánvalónak látszik (amit amúgy valószínűleg sokan saját bőrükön is tapasztalnak), hogy a magyar egészségügyben a kormányzati nyilatkozatok ellenére óriási gondok vannak.

Kincses Gyula, az ESKI volt főigazgatója szerint az egész világra érvényes, hogy a kényszerszolidaritás (ami az ingyenes egészségügyi ellátásban testesül meg) visszaszorul. Be kell lépnie például a családnak, munkahelynek, lakóközösségeknek ebbe a láncba. Nálunk azonban – mint Sinkó hangsúlyozta – az ellátások 70 százaléka már most államosított intézményekben történik. A munkáltatói tb-járulékot közben adóvá alakították át, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen nincs ellátási jogosultság.

(forrás: Az én pénzem)
hirdetés

Könyveink