hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Látványosan javulhat a falvakban az alapellátás

A Magyar falu programban 182 rendelőt újítanak fel és újakat is építenek, mondta a Magyar Nemzetnek Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Összesen több mint 25 ezer darab orvosi eszköz beszerzésére nyertek csaknem kétmilliárd forint támogatást a pályázatot benyújtó önkormányzatok és önkormányzati társulások a Magyar falu programban, a segítség összesen 778 kistelepülést érint – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár korábban arról számolt be, hogy a pályázaton, amelyen ötmillió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a rendelkezésre álló keret szinte teljesen elégnek bizonyult.

Az összesítésből kiderült, hogy népszerű volt a hordozható EKG-készülék, amelyből csaknem ezret szerezhetnek be a nyertes pályázók 135 millió forint értékben, de emellett az önkormányzatok és önkormányzati társulások több száz fogászati tükröt, fonendoszkópot, lélegeztetőballont, személymérleget, vérnyomásmérőt vagy éppen vesetálat vásárolhatnak a támogatásból. Az elnyert összegeket figyelembe véve jelentős támogatást, összesen 181,5 millió forintot ítéltek oda defibrillátorok beszerzésére, míg a pályázók 157 millió forintból 911 darab számítógépet vehetnek nyomtatóval és internet-hozzáféréssel. Általánosságban elmondható, hogy az önkormányzatok és önkormányzati társulások összesen csaknem százötvenféle eszköz beszerzésére nyertek el támogatást.

Még az orvosieszköz-beszerzésnél is népszerűbb volt a rendelők felújítására és építésre kiírt pályázat, amelynek köszönhetően az ötezer fő alatti településeken 186 ingatlan épülhet vagy újulhat meg, összesen négymilliárd forintból. Még így is a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, éppen ezért Gyopáros Alpár ígéretet tett arra, hogy jövőre újra kiírják ezt a programot. Ami az idei pályázatot illeti, az elnyert támogatásoknak köszönhetően csaknem 1,4 mil­liárd forintból 81 olyan rendelő újulhat meg, ahol kizárólag háziorvosi ellátás működik. A nyertes önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások 53 olyan rendelőt újíthatnak fel, ahol a háziorvos mellett fogorvos, gyermekorvos vagy védőnő dolgozik, erre az érintetteknek csaknem egymilliárd forintot ítéltek oda.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés