hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Látogatási és betegfelvételi tilalom - járványhelyzet

Hányással és hasmenéssel járó megbetegedések miatt ezúttal a zalaegerszegi kórház döntött a korlátozások mellett. Az influenzaszerű tünetek miatt több hazai kórház már korábban látogatási tilalmat hirdetett. A kormány kedvezményt ad a raktáron lévő gyógyszer- és eszközkészletére.

A zalaegerszegi intézmény főigazgatója, Csidei Irén közleménye szerint a Zala Megyei Kórház belgyógyászatán csütörtöktől bizonytalan ideig tart a korlátozás a halmozottan előforduló megbetegedések miatt.

A sürgős eseteket a fül-orr-gégészeti osztály ambulanciáján látják el. Az endoszkópos vizsgálatra előjegyzett betegekkel, akiknél a beavatkozást nem tudták elvégezni, új időpontról egyeztetnek - olvasható a zalaegerszegi kórház közleményében.

Korábban szintén részleges látogatási tilalmat rendeltek el több kórházban is, mindenhol az influenzaszerű megbetegedésekre hivatkozva. Nem, vagy csak korlátozottan fogadhatnak vendéget a betegek a debreceni Kenézy kórházban, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, a Váci Jávorszky Ödön Kórházban és a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, a Fejér megyei intézményekben pedig péntektől lép életbe az intézkedés, csütörtök délután a szombathelyi Markusovszky Kórház is arra kérte a rokonokat ne látogassák meg az intézményben kezelt rokonaikat.

Kedvezményes áron kapnak gyógyszereket és eszközöket a kórházak

Az influenza országos terjedése miatt a szaktárca úgy döntött, hogy rendkívül kedvező áron az egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsátja a raktáron lévő gyógyszer- és eszközkészletet - jelentette be az egészségügyért felelős helyettes államtitkár.

Cserháti Péter elmondta, hogy a múlt héten az idei szezonban először ülésezett a járványügyi védekezési munkabizottság. Az ő javaslatuk alapján döntötték el, hogy felszabadítják az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) "pandémiás" készletét, amely többek között jelentős mennyiségű antibiotikumot, fecskendőket, maszkokat tartalmaz.

Cserháti Péter arról is beszélt, hogy az Omninvest által gyártott, a tavalyi szezonból megmaradt több mint másfél millió oltóanyag raktározása is gondot okoz az EKI-nek. Emellett viszont jelentős mennyiségű térítéses, illetve térítésmentes saját oltóanyag áll még rendelkezésre, ezért a tárca jóváhagyta, hogy az előző kormány által lekötött Omninvest-készletet felszabadítják.

Cserháti Péter ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által az Omninvest Kft.-nél végzett vizsgálatok befejeződtek, a jegyzőkönyv véglegesítése folyamatban van, ezután várhatók intézkedések. Ennek függvényében dönt majd a kormány arról, hogyan folytatja a céggel való együttműködést - tette hozzá.

A tiszti főorvos az oltás fontosságáról

A sajtótájékoztatón Paller Judit országos tiszti főorvos is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni oltás 80-85 százalékos védettséget jelent, ezért mindenképpen ajánlja a beadását. Mint mondta, még nincsenek végleges vizsgálati eredmények, de tapasztalatai alapján a kórházban influenzás tünetekkel ápoltak jelentős része nem oltatta be magát.

Az idei szezonban három ember vesztette életét influenzával összefüggésbe hozható megbetegedés miatt. A múlt heti két áldozatnál az influenza B vírusát mutatták ki, korábban pedig újinfluenza okozta egy férfi halálát.

Magyarországon az A vírus okoz járványokat, a B vírus inkább lokális megbetegedéseket, de erősebb lefolyású - hangsúlyozta Paller Judit.

Az országos tiszti főorvos szerint a háziorvosok és a gyermekorvosok fennakadás nélkül be tudják adni az oltásokat, ezért nem tartja indokoltnak, hogy iskolai oltásokat szervezzenek, vagy a tavalyi évhez hasonlóan oltópontokat állítsanak fel.

Cserháti Péter hozzáfűzte, hogy tavaly óta a háziorvosok oltások beadásához való hozzáállása is jelentősen megváltozott, miután bevezették a teljesítményalapú finanszírozási rendszert. Eszerint jelenleg a háziorvosok havonta átlagosan húszezer forintot is kaphatnak bizonyos többlettevékenységek elvégzéséért, ezekbe az influenza elleni védőoltások beadása is beletartozik.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés