hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A háziorvosok több formában is plusz pénzhez juthatnak

Jelenleg a háziorvosok havonta átlagosan plusz húszezer forintot is hazavihetnek bizonyos extra tevékenységek elvégzéséért, amelybe az influenza elleni védőoltások beadása is beletartozik - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Az írásbeli tájékoztatás szerint a jelenleg érvényes jogszabály alapján a háziorvosok finanszírozott feladata a térítésmentes szezonális influenza védőoltás beadása. A háziorvosi ellátás finanszírozása fix díjjal és a bejelentkezett biztosítottak után járó úgynevezett kártyapénzzel történik és nem teljesítményfinanszírozással, nem az elvégzett ellátások, tevékenységek után járó tételes elszámolással. Ehhez mérten a védőoltások beadásának finanszírozása sem tételesen történik minden egyes védőoltás beadása után - tették hozzá.

Az államtitkárság közlése szerint az elmúlt évben a háziorvosok finanszírozása kiegészült a mutatószámokon, "indikátorokon" alapuló teljesítményértékeléssel, amelynek célja, hogy a háziorvosi szolgálatok szakmai munkáját mérjék. A mutatószámok között jelenleg is szerepel az influenza elleni védőoltások beadása.

A háziorvosok az általuk teljesített indikátorértékek alapján jelenleg havonta átlagosan 15-20 ezer forint többletfinanszírozásban részesülhetnek. A program folyamatban lévő továbbfejlesztését követően pedig ez az összeg jelentősen nőhet - írta a szaktárca.

Kifejtették továbbá, hogy a továbbfejlesztett indikátorrendszer révén célzottan vizsgálható lesz majd a háziorvosok "kapuőri" szerepe, vagyis az általuk végzett szakmai munka és az egyéb ellátási szintekkel való kapcsolat.

A védőoltások beadásának térítésével kapcsolatban arra is emlékeztettek, hogy a veszélyeztetettek - például a 65 éven felüliek és a krónikus betegek - minden évben ingyenesen megkaphatják a szezonális influenza védőoltást.

Paller Judit országos tiszti főorvos szerdán jelentette be, hogy "nagyon hamar" a H1N1 vírus járványméretű jelenlétről számolhatnak be Magyarországon. Emellett felhívta a háziorvosok figyelmét arra, hogy az oltóanyag beszerezhető, és értesítsék azokat, akiknek mindenképpen ajánlott a vakcina beadása. A rizikócsoportba tartozóknak mindenképpen ajánlják az oltást, így azoknak is, akik az előző szezonban is beoltatták magukat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink