hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A járvány elmúlt, szérum még bőven akad

Ezen a héten gyűjtik be az ÁNTSZ kistérségi intézetei a háziorvosoknál lévő, még tavaly kiosztott H1N1-influenza elleni oltóanyagokat - írja a Békés Megyei Hírlap.

A világjárványt okozó H1N1-vírustörzset is tartalmazza a szezonális A és B influenza elleni oltóanyag. A trivalensként említett szer várhatóan október végén, november elején jut el megyénkbe. Az ÁNTSZ most készíti elő az idei oltási kampányt, ugyanakkor a tavalyról megmaradt, új influenza elleni oltószerek is munkát adnak a hatóságnak.

— Ezen a héten gyűjtjük be az ÁNTSZ kistérségi intézetein keresztül a háziorvosoknál megmaradt pandémiás oltóanyagkészletet. A régiós központból a P0001-6-ig sorszámozott, lejártnak minősülő vakcinákat Budapestre küldjük tovább. E veszélyes hulladék megsemmisítéséről a gyártó Omninvest gondoskodik. A P0007-10-ig sorszámozott oltóanyagok itt maradnak, mert ezek az Országos Gyógyszerészeti Intézet határozata alapján 2011-ig még beadhatók — tudtuk meg dr. Tombácz Zsuzsannától, az ÁNTSZ regionális intézete járványügyi főorvosától, aki a lejárt szavatosságú régiós készletet mintegy 55 ezer adagosra becsüli.

A mintegy 14 ezer, még beadható vakcinát később visszajuttatják a háziorvosokhoz. Ezt még beadathatják azok, akik nem kérnek szezonális oltást, ám igénylik a H1N1 elleni védelmet.

A békéscsabai kistérség is értesítette már a működési területén lévő 111 háziorvost, akiknek a héten csütörtökig kell a megyeszékhelyen leadni az eddig rendelőintézeti hűtőben tartott ampullákat. Ezt az intézeti 1066 darabos készlettel pénteken juttatják el Szegedre.

Az idei oltási kampány részleteiről a jövő heti budapesti munkaértekezleten tájékoztatják a régiós vezetőket. Dr. Tombácz Zsuzsanna ezután kezdi el járni a térséget, találkozik, egyeztet a háziorvosokkal.

Megtudtuk, idén a veszélyeztetett emberek ingyenes oltására 1,3 millió adag oltószer áll rendelkezésre. A Dél-Alföldre 176 ezer ampulla érkezik, ebből mintegy 51 ezret kap Békés megye. A szakemberek átlagos influenzaszezonra számítanak. A várakozást támasztja alá, hogy az influenzafigyelő szolgálat orvosai az elmúlt hónapokban egyetlen H1N1-fertőzöttet sem jeleztek.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés