hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

KEHI-feljelentésre számíthat az Omninvest

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az Omninvest Kft. ellen.

Két héten belül lezárul az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálat, amely során feltárták, hogy a vakcina előállítására szerződött Omninvest jogtalanul használt fel 2 milliárd forint állami forrást - írja a Hivatal közleménye. Az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy mintegy 2 milliárd forint közpénzt visszafizet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak.

Közleményében a KEHI ugyanarra hivatkozik, mint a vizsgálat elindításakor: az előírások szerint a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest Development Kft. ebből a célból saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.

A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén - írták, hozzátéve: a KEHI, a novemberben záruló vizsgálatának megállapításait, két héten belül megküldi az érintetteknek.

Az Ominvest közleménye

"A 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor az anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatási tevékenységet."

A cég álláspontja szerint 2010. év elején vált ismertté, hogy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága szerint a támogatási szerződésnek az anyavállalat megbízására vonatkozó része egy EK rendelet szabályába ütközik. "Ez az EK rendelet a 2006. évben a magyar jogrendbe még nem került átültetésre, ezáltal a szerződő felek előtt nem volt ismert." 

A közlemény úgy fogalmaz: "A támogatási összeg visszafizetése tárgyában az NKTH nélkül, önállóan nem áll módunkban nyilatkozni. Az Omninvest Kft. a legjobb tudása és szándéka szerint járt el a támogatás felhasználása során."

A cég felhívja a figyelmet, hogy "a kutatás eredményesen lezárult, amely a nemzetközi szakmai elismertségen túl a magyar pandémiás oltóanyag beszerzésekor több milliárd forintos megtakarítást eredményezett a magyar költségvetésnek."

Az Omninvest megjegyezi, hogy a támogatási összegek beérkezése és azok kifizetése között eltelt pár nap alatt az értékpapír számlán keletkezett kamat a pályázat teljes időtartama alatt nem érte el az ötszázezer forintot.

"A dolgozók bérkifizetéseire vonatkozó észrevételeinket a KEHI jegyzőkönyvének kézhezvételét követően tudjuk megtenni. A KEHI által készítendő vizsgálati jegyzőkönyv majdani megállapításaira a vizsgálati eljárás szabályai szerint kívánjuk megtenni észrevételeinket."

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, "lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.

Ezt követően július végén Papcsák Ferenc, kormánybiztos jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".

Szerdán az MTV híradóban hangzott el miszerint: már a Vám- és Pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink