hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A H1N1-fertőzés különleges védettséget nyújt

A vizsgált H1N1-fertőzésen átesett emberek szervezete olyan antitesteket termelt, melyek az influenzavírusok széles köre ellen védettséget nyújtanak számukra a későbbiekben - közölték eredményeiket hétfőn amerikai kutatók.

A Journal of Experimental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a pandémiás H1N1-vírussal megfertőződött embereknél szokatlanul erős immunválasz fejlődött ki. Olyan antitestek termelődtek szervezetükben, melyek az elmúlt évtized valamennyi szezonális H1N1-törzse, az 1918-as spanyolnátha vírusa, sőt még egy H5N1 madárinfluenza-törzs ellen is védenek.

"Ez azt jelenti, hogy valóban lehetséges az univerzális influenzavakcina" - mondta Patrick Wilson, atanulmány egyik szerzője, a Chicagói Egyetem munkatársa.

Egész életen át, minden influenza ellen védő oltás

Világszerte sok kutatócsoport dolgozik egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésén, amely évtizedekre vagy akár egész életükre megvédené az embereket az összes influenzavírus-törzs ellen. Ennek jelentősége óriási lenne, mert - a szövetségi hatóságok adatai szerint - csak az Egyesült Államokban évente 3300 és 49000 közti számban halnak meg influenza miatt.

Wilson kutatócsoportja még 2009-ben, a pandémiás vírus terjedésének első hullámakor kezdte el vizsgálni kilenc fertőzött ember vérében a termelődött antitesteket. Az Emory Egyetem kutatóival együttműködve összesen 86 antitestet különítettek el, melyek kölcsönhatásba léptek a H1N1-vírussal, majd más vírustörzsekkel tesztelték őket. Az antitestek közül öt jelzett keresztvédelmet több különböző vírustörzs ellen.

A továbbiakban egérkísérletekben is tesztelték ezeket az antitesteket. A vizsgálatok során kiderült, hogy az antitestek teljes védettséget nyújtottak az állatoknak az egyébként halálos dózisú influenzavírusokkal szemben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink