2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Előretört Európában az influenza, és kelet felé tart

Emelkedik a szezonális influenzában megbetegedők száma az európai járványügyi központ (ECDC) szerint Hollandiában, Írországban, Spanyolországban és Franciaországban, miközben a vírus kelet felé terjeszkedik.

Több száz embert ápolnak intenzívosztályokon, és növekszik a halálozások száma is. Az ECDC szakemberei aggodalmukat fejezték ki különösen amiatt, hogy a mostani influenzaszezonban - amelyet a H1N1-vírustörzs dominál - nagy számban betegednek meg fiatalok.

Nagy Britanniában 254 ember halálát okozta influenzás fertőzés

"Védőoltással még az influenzaszezon közepén is elkerülhető lenne sok megbetegedés és elhalálozás" - közölte Marc Sprenger, a szervezet igazgatója. AZ ECDC legutóbbi heti jelentéséből kiderült, hogy Spanyolországban 24, Hollandiában 11, Írországban hat influenza miatti halálesetet jelentettek. A brit hatóságok tájékoztatása szerint a szigetországban október óta, vagyis a szezon kezdetétől eddig legkevesebb 254 ember halálát okozta influenzás fertőzés.

"Figyelembe véve, hogy mi történik Franciaországban, Hollandiában és Írországban, láthatjuk, hogy a járvány nyugatról kelet felé tart" - mutatott rá Angus Nicoll, az ECDC influenza szakértője. Véleménye szerint Nagy-Britannia - ahol az intenzívosztályokon influenzás betegek garmadáját kezelik, és az oltások iránti hirtelen kereslet néhány helyen hiányhoz vezetett - figyelmeztető példa lehet a keletebbre fekvő országok egészségügyi hatóságai számára.

Fiatalok veszélyben

"Aggaszt minket, hogy ugyanolyan halálozási minta mutatkozik, mint a 2009-2010-es H1N1-járvány idején. Vagyis a fiatalok, elsősorban a klinikai kockázatot mutatók vannak veszélyben, de azok is elkaphatják a kórt, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt korábban - fogalmazott. - Más országokban is hasonló mintára lehet számítani."

A pontos halálozási arány meghatározásához általában több hónapra vagy akár egy évre is szükség van, így Nicoll szerint nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a Nagy-Britanniában közzétett adatok csak "minimum becslést" jelentenek.

Idén világszerte olyan szezonális influenza-oltást kínálnak, amely a H1N1-vírustörzset is tartalmazza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint ugyanis a tavaly pánikot okozó törzs lehet a domináns az északi félteke influenzaszezonjában.

hirdetés

Könyveink