hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Lányok százait kényszerítik nemváltó műtétre

Az átoperálások története sok évtizedre nyúlik vissza. Tavaly a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat vitte el A dán lány című amerikai film, emlékeztet a Magyar Idők.

A 120 perces mozi egy dán művészházaspárról, Gerda Gottliebről és Einar Wegenerről szól. Einar kora elismert tájképfestője volt, míg Gerda portréival futott be. Egy napon Gerda egyik modellje nem jelent meg, a fiatalasszony azért a férjét kérte, pózoljon neki női ruhában. Einar, ha nehezen is, de elvállalta a feladatot. Ez a jelentéktelennek tűnő esemény megállíthatatlan folyamatot indított el. A férfi egyre többször jelent meg nőként, gyakran elkísérte feleségét bálokba, kiállításokra, különböző rendezvényekre, ahol rendszerint Gerda nővéreként mutatkozott be, és felesége szeme előtt flörtölt férfiakkal. A házaspár érezte, hogy valami nagyon nincs rendben a férfival, ezért orvoshoz fordultak, azonban a szakértők hol elmezavarral, hol hisztériával, hol homoszexualitással „diagnosztizálták” Einart – írta meg a film kapcsán a Style.hu.

Egy berlini orvos, Magnus Hirschfeld harminc évig tanulmányozta a homoszexuális embereket, ő nevezte először transzszexuálisnak azokat, akik nem csupán a másik nem tagjaként akarnak kinézni, hanem fizikai nemváltozásra vágynak. A 47 éves Einar 1930-ban esett át a történelem első feljegyzett nemátalakító műtétén. Eltávolították heréit és péniszét. Összesen öt műtétre került sor, utoljára egy emberi méhet próbáltak beültetni neki, azonban a szerv kilökődését megakadályozó hatóanyag híján az átműtött 1931 szeptemberében belehalt a beavatkozás következményeibe.

A következő mérföldkő szintén Dániához kötődik. „Az exrendőrből szőke szépség lett” – hirdették az amerikai újságok 1952. december elején, amikor a 27 éves George Jorgensen a nemét megváltoztató műtétsorozat után Christineként tért vissza az Egyesült Államokba. Rajta a dán orvos, Christian Hamburger segített, aki, miután hivatalosan is transzszexuálisként diagnosztizálta Jorgensent, első lépésként hormonterápiát javasolt.

A terápia hatására a páciens emlőmirigyei megnőttek, haja dúsabb lett, feje búbján eltűnt a kopaszság, és végül alkata is egyre nőiesebbé vált. Több mint egy év hormonális kezelés után feküdt először a kés alá: a műtétsorozat eredményeképpen Jorgensennek női külső nemi szervei lettek. Az érintett az új szerveiről anatómiai részleteket soha nem tárt a nyilvánosság elé, de egy interjúban úgy nyilatkozott – erre az Origo.hu bukkant rá –, hogy állapota leginkább egy méheltávolításon átesett nőéhez hasonlítható, akinek gyereke soha nem lehet, de kielégítő szexuális élete igen.

A világ bizonyos helyein sokakat megkérdezésük nélkül operálnak át. Indiában lánygyermekek százait a társadalom kényszeríti nemváltó műtétre. 2011-ben Taslima Nasreen újságírónő hozta nyilvánosságra, hogy India számos tartományában az egy és öt év közötti kislányokon szüleik nemátalakító műtétet végeztetnek el, majd egész életükben hormonkezelést kapnak, hogy fiúként éljenek tovább. Ennek oka, hogy Indiában a fiúk értékesebbek, jobb munkaerőt jelentenek, a lányok kiházasítása pedig megterhelő a családok számára. Indaur városban például nagyjából 300 kislányt műtöttek át. Egy beavatkozás kétezer fontba, 730 ezer forintba került akkoriban. A botrány elült, a gyakorlat maradt.

További részletek a teljes cikkben

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés