hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Közbeszerzési eljárások miatt van előzetesben a holding-vezér

Előzetes letartóztatásba helyezte pénteken a Nyíregyházi Városi Bíróság a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés kísérletével gyanúsított Egészségügyi Holding (EH) Zrt. vezérigazgatóját – közölte Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese és szóvivője. A határozat a fellebbezések miatt nem jogerős.

Kiss Zoltán Tamást, a négy kórházat működtető holding vezetőjét kedden vette őrizetbe a szabolcsi főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. A nyomozás a holding két közbeszerzési eljárását érinti: a gyanú szerint egy vezérlési-irányítási számítógépes program, illetve egy gyógyszerelési rendszer beszerzése kapcsán történtek visszaélések. A különösen nagy vagyoni hátrány 50 millió forintot meghaladó, de az 500 millió forintot nem haladja meg.

Nyakó Zsuzsanna a határozatban szereplő tényállást ismertetve azt közölte, hogy K. Zoltán Tamás 2009 áprilisában lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A gyanúsított 2009 novemberében egy évre szóló szerződést kötött egy kft.-vel "nyilvántartó és ellenőrző, vezetés-irányítási rendszer számítógépes program, havi 700 ezer forintos díj fejében történő használatba adására". A szerződés szerint a szoftver nem került a holding tulajdonába, amely a program használatáért egy év alatt 7 millió 700 ezer forintot fizetett ki a társaságnak.

Tavaly áprilisban a holding nevében eljáró K. Zoltán Tamás közbeszerzési eljárást hirdetett az előbbi program megvételére. A tendert az a kft. nyerte meg, amely korábban bérbe adta a programot a szervezetnek. A megkötött szerződés alapján a, nyomozás adatai szerint 5 millió 100 ezer forintot érő szoftverért a már kifizetett 7 millió 700 ezer forinton túl további 30 millió 400 ezer forintot fizetett ki a holding.

Egy másik közbeszerzés során a holding vezetője 2011 áprilisában két automata gyógyszerelő rendszer beszerzésére hirdetett pályázatot, ennek feltételeit azonban úgy határozta meg, hogy azokat csak az a társaság tudja teljesíteni, amely korábban a holding egyik kórházában még ugyanabban az évben hasonló gyógyszerelési rendszert felszerelt. A kft. a közbeszerzést egyébként egy másik cégen keresztül, alvállalkozóként nyerte meg.

A megkötött szerződés alapján a gyógyszerelési rendszerekért a holding 59 hónapon keresztül havi 12 millió 300 ezer forintot fizetett volna úgy, hogy a gépek nem kerültek volna a tulajdonába, sem pedig vételi jogot nem szerzett volna azokon. Az összes használati díjból a nyomozás adatai szerint eddig egyhavi számlát fizettek ki.

A meghozott határozat ugyanakkor megemlíti, hogy egy jóval több funkcióval rendelkező, a szomszédos megye egyik gyógyintézményében működő automata rendszer vételára 460 millió forint plusz áfa volt, de ennek fejében az a kórház lett a rendszer tulajdonosa.

A vezérigazgató előzetes letartóztatását a bűncselekmény kiemelkedő súlyára, valamint arra figyelemmel rendelte el a bíróság, hogy a vezető beosztású gyanúsított – különösen a tanúk befolyásolásával – megpróbálná az eljárást meghiúsítani, megnehezíteni – közölte a törvényszék szóvivője. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem jogerős.

(forrás: MTI/HVG)
hirdetés

Könyveink