hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Automatizált gyógyszerelési rendszer

Az országban elsőként az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. vezeti be a legmodernebb, automatizált, betegre szóló gyógyszerelési rendszert a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, 2012-ben pedig összes tagkórházában már az automatizált gyógyszerelési rendszer gondoskodik a betegbiztonságról.

Lehet-e ma innovációt és európai mértékben is átláthatóságot jelentő rendszert teremteni
Magyarországon a gyógyszerellátásban? Erre a kérdésre adta meg a választ az a partneri kapcsolat, amely az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. és a Pharma-Unit-Dose Magyarország Kft. között jött létre.

Az ötlet nem új keletű, a világ fejlett országaiban már több éves tapasztalattal rendelkeznek kórházak arról, hogyan lehet szakmai és gazdasági előnyöket kovácsolni az automatizált betegszintű gyógyszerelésből. A Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászati Osztályán elindult rendszer segítségével az osztályos gyógyszerelést felváltotta a betegszintű automatizált gyógyszerelés – tájékoztatta a MedicalOnline-t az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. Olyan fejlesztésről van szó, amely az intézményi gyógyszertárból egy másfél négyzetméteres területen elhelyezett automata segítségével akár több száz különböző készítményből, minden betegnek személyre szabott gyógyszercsomagot állít elő.

A tervek szerint az év végére a Jósa András Oktatókórház valamennyi osztályán, 2012-ben pedig a holding minden tagkórházában bevezetik a betegorientált gyógyszerelést. A már működő, az országban elsőként alkalmazott rendszer az átláthatóság és megtakarítás mellett minőségbiztosítási előnyöket is jelent az egészségügy valamennyi résztvevője számára.

A betegszintű automatizált gyógyszerelés közvetlenül hozzájárul a betegbiztonság fokozásához, és a fejlesztésnek köszönhetően megvalósítható a hatóanyag szintű rendelés az intézmény teljes rendszerében. A vitathatatlan előnyök mellett a fenntartó és az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. számára kiemelt jelentőségű az a tény is, hogy a rendszer alkalmazása nem jelenti a feladat kiszervezését, hiszen a gyógyszerbeszerzés és az intézeti gyógyszertárak működtetése továbbra is az egyes tagkórházak hatáskörében marad.

A módszerrel a beteg terápiájának és a gyógyszerelés biztonságának optimalizálása egy jól kontrollálható központi rendszerből történik. Az átláthatóság és a felesleges gyógyszerfelhasználás kiküszöbölése a világon mindenhol megtakarítást eredményezett, amely óvatos becslések szerint is elérheti a gyógyszerköltségek 15-20 százalékos csökkenését.

(forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt.)
hirdetés

Könyveink