hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Komplex rehabilitációs program Szegeden

Agyvérzésen átesett betegek számára az országban egyedülálló rehabilitációs program indul a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), jelentette be Szabó Gábor rektor. A páciensek számára az állami tulajdonú SZEFO Zrt. biztosít munkaterápiás lehetőséget.

Az együttműködés célja, hogy az agyvérzés következtében korlátozott beszédképességgel – afáziával – élő emberek segítséget kapjanak kommunikációs képességük rehabilitációjához, s ezzel sokuk számára ismét megnyílhasson az út a munka világába – mondta a sajtótájékoztatón a professzor.

A betegek rehabilitációjában az SZTE Neurológiai Klinikájának szakemberei mellett közreműködnek a bölcsészettudományi karon dolgozó pszichológus és nyelvész kutatók, és abba bekapcsolódnak a cég szakemberei is – tette hozzá az akadémikus.

Szabó Gábor tájékoztatása szerint az SZTE klinikai központjának fontos feladata a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja, az intézmény a közelmúltban több mint 600 millió forintos pályázati támogatást nyert el egy komplex rehabilitációs program kidolgozására.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: az orvosi rehabilitáció célja, hogy a kezelés eredményeként a páciensek lehetőség szerint munkahelyen dolgozva, más emberek között éljék tovább életüket, ez nemcsak az egyén érdeke, hanem az egész társadalom szempontjából fontos.

A SZEFO Zrt. anyagi támogatásának köszönhetően a kutatási program eredményei az egyetem orvos- és nyelvtudományi doktori iskolájának speciális képzéseiben is megjelennek.

Kiss Sándor Csaba, az elmúlt években nettó 1,5 milliárd forintos műszaki fejlesztést végrehajtó cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság alkalmazottjainak mintegy 70 százaléka megváltozott munkaképességű dolgozó. Az alkalmazottak valóságos piacra dolgozó termelőtevékenységben vesznek részt, a cég idei évre tervezett mintegy egymilliárd forintos forgalmának döntő hányada exportbevétel. A szakember reálisnak látja, hogy évente tíz-tizenkét, agyvérzést követő rehabilitáción átesett munkavállaló kapcsolódjon be a cég tevékenységébe.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés