hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Kölcsönnel segítenék a praxisváltást

A háziorvosi kar fiatalítását várja az állam a praxiskezelő létrehozásától. Békés megyében, ahol a „végeken” gyógyítóknak hatvan év körüli az átlagéletkora, különösen nagy figyelem övezi az intézkedést.

Hosszúlejáratú, kamatmentes hitellel segítené az állam a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal gyógyítók praxishoz jutását. A hírek szerint erre mintegy kétmilliárd forintos alapot hoznak létre.

– Az egy-kétmillió forinttól tízmillióig kínált praxisokra az elmúlt években megyénkben sem volt fizetőképes kereslet. A bankok e célra nemigen hiteleztek, vagy ha igen, akkor kedvezőtlen feltételekkel – mondta el a BEOL-nak dr. Sonkoly Iván. A megyei orvosi kamara alelnöke emlékeztetett rá, a praxiskezelő rendszerének kidolgozásában testületük is részt vett.

A tárgyalások során felvetődött, hogy a hátrányos helyzetű körzetek esetében az ár egy részét átvállalná az állam, illetve önkormányzat. Ezzel biztosítanák a fiatalítást, illetve visszaadnák a praxisok értékét. Ez kedvezne a vásárlónak, s nem utolsósorban a nyugdíjba készülő orvosnak. Így kifejeződne az az eredeti szándék, hogy a háziorvosok nyugállományba vonulásakor egy élet munkáját, szellemi teljesítményét ismernék el.

A tervezett intézkedést tehát fontos lépésnek tartja, de nem elegendőnek a megoldáshoz. A nehezen betölthető körzetek hátrányát a rossz munkakörülmények és a gyenge jövedelemtermelő képesség adja. Márpedig törleszteni a kamatmentes kölcsönt is kell, s amennyiben a megtérülés bizonytalan, az eleve távol tartja a családorvosi pályára készülőket.

A jogos igénnyel a Békés megyei helyzet is szembesít. A Viharsarokban a háziorvosok átlagéletkora 60 körül jár, s nem ritka a nyolcvan évhez közelítő gyógyító sem. Számos településen hosszú ideje betöltetlenek a praxisok, jellemzően tartósan helyettesítéssel oldják meg a lakosság ellátását. Ahol kilátás sincs az ellenkezőjére, ott a kisebb települések csoportpraxisokat hoznak létre.

hirdetés

Könyveink