hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kevesebb pénzt kaphat 15 ezer egészségügyi dolgozó

Sokan csalódottak lesznek, amikor decemberben megkapják a fizetésüket, hívja fel a figyelmet a Magyar Idők.

A 12 százalékos béremelésnél lényegesen kevesebbel kell beérnie mintegy 15 ezer egészségügyi dolgozónak a következő hónaptól, ha a szaktárca nem változtat a jelenlegi jogszabályon. Eszerint ugyanis a béremelés alapja nem az aktuális alapbér, hanem a bértábla alapján járó alapfizetés, amely a szakdolgozók 18 százalékánál nem éri el a januártól 161 ezer forintra emelt garantált bérminimumot. Ők most kénytelenek lennének tudomásul venni, hogy a fizetésük nem, vagy csupán néhány ezer forinttal nő. Minderről Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke beszélt a lapnak, akinek a figyelmét a kórházak HR-vezetői hívták fel arra: sokan csalódottak lesznek, amikor decemberben megkapják a fizetésüket.

Az információt megkeresésünkre a szakállamtitkárságon is megerősítették, hozzátéve: az érdekképviseletekkel zajló egyeztetéseken igyekeznek megoldást találni a problémára, hogy egyetlen egészségügyi dolgozót se érjen hátrány. Ez azonban nem lesz egyszerű, az utóbbi hónapokban ugyanis jottányit sem közeledett a kormány és az érdekképviseletek álláspontja. Sőt az érdekvédők közleménye szerint az e hét hétfői tárgyaláson parázs vita alakult ki, mert az ágazatban dolgozókat képviselő szervezetek közölték: ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány pluszforrást biztosítson az ágazat számára, különben az egészségügyben dolgozók relatív előnye minimálisra csökken az ez év elején végrehajtott, illetve a jövő év januárjában esedékes általános, minden ágazatra kiterjedő, egyébként örvendetes garantáltbérminimum-emelés nyomán.

Balogh Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy 2018 elejétől emiatt 15 ezernél is több ápoló és mentőtiszt lesz kénytelen beérni mindössze a garantált minimálbérrel, ami január­tól bruttó 180 500 forint.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink