hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kevésbé támadja a tüdőt az omikron

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az omikron-variáns jóval nagyobb eséllyel a torkot fertőzi meg, nem pedig a tüdőt, írja a 444.hu.

ez magyarázhatja, hogy ez a variáns miért terjed sokkal hatékonyabban, de egyben azt is, hogy miért lehet kevésbé halálos, mint a korábbi törzsek. A Guardian hat friss nemzetközi kutatás alapján ír arról, hogy az omikron a jelek szerint kevésbé támadja meg a fertőzöttek tüdejét, mint a delta, illetve a korábbi variánsok – szemlézi az írást a 444.hu.

A University College London virológusa, Deenan Pillay arról beszélt a lapnak, hogy az omikron abban különbözik a korábbi variánsoktól, hogy más típusú sejteket támad meg, és ezek a sejtek a felső légutakban, azaz a torokban vannak. Emiatt több sejtet tud megfertőzni, és könnyebben is terjedhet, ugyanakkor kevésbé veszélyes az emberi egészségre, mint a tüdőt támadó variánsok.

Az idézett hat kutatás közül az egyiket a liverpooli Molekuláris Virológiai Kutatóközpont tette közzé karácsonykor, ők egereken végzett megfigyelések során találták azt, hogy az omikron kevésbé károsította az állatok tüdejét. Az állatok a kísérlet során kevesebb súlyt vesztettek, és kevésbé súlyos tüneteik voltak, ráadásul gyorsabban fel is gyógyultak, mint más törzsek esetében.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az első jelek ugyan kedvezőek és jó hírekről van szó, de nem szabad felhagyni a védekezéssel, mert az omikron még így is veszélyes lehet azokra, akik rosszabb egészségügyi állapotban vannak.

(forrás: 444.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés