hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Falus András szerint hamarosan szükség lesz a negyedik oltásra is

Falus András immunológus az InfoRádióban elmondta, melyik oltás után melyik a legjobb booster-vakcina.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinák, úgy tűnik, hogy valamilyen mértékben minden variáns, így az omikron ellen is védelmet nyújtanak – mondta az InfoRádió érdeklődésére Falus András immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is – figyelmeztetett az akadémikus.

De még előtte a harmadik vakcina is millióknak hátravan: amennyiben valaki vektorvakcinát kapott, "a szakma azt mondja, nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni".

Mi azt javasoltuk, hogy vektoros után mRNS, esetleg kínai. A kínaival a probléma az, hogy idős embereknél nem igazolták, nem is próbálták ki a kínaiak ennek a hatékonyságát. Ha viszont kínai volt az első kettő, vektoros vagy mRNS-vakcina is lehet a harmadik – részletezte az immunológus professzor. – Amennyiben valaki mRNS-vakcinát kapott, ugyanazt érdemes újra adni – tisztázta.

Ha összehasonlítjuk a vírus okozta károkat az oltások mellékhatásaival, szerinte felbecsülhetetlen a különbség. "A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás."

Aki tehát nincs beoltva, megtagadja az oltást, az tulajdonképpen "jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát".

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés