hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kétszáz orvos zavarja a tisztánlátást

Semmilyen érdemi egyeztetésre nem volt hajlandó a kormány a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokkal, így gyakorlatilag indoklás nélkül számol fel több száz praxist –írja a Népszava.

Több százezer beteg ellátása és csaknem kétszáz orvos jövője válik bizonytalanná, miközben a szakemberhiány éppen az alapellátást sújtja leginkább – jelzi a lap.

A tek nélküli praxisokat az Orbán-kormány ítélte felszámolásra, amikor a 2011 decemberében elfogadott egészségügyi salátatörvény részeként arról döntött: 2015. december 31. után elveszítik a működési jogukat. Magyarországon akkor 304 ilyen orvos volt, ők 263 ezer betegért feleltek, és noha azóta néhányan feladták a küzdelmet, ma még mindig több mint 250 tek nélküli praxis működik, egyenként átlagosan ezer beteggel.

Az egészségügyi államtitkárság mindössze azzal magyarázta a döntést, hogy a területi háziorvosi rendszer áttekinthetőségét zavarják a tek nélküliek, és egyszerűbb lenne, ha csak a körzeti praxisok betegforgalmát és gyógyító tevékenységét kellene figyelni. Ez azonban Józsa Terézia, a tek nélküli háziorvosok országos érdekegyeztető konferenciájának elnöke szerint nem helytálló érvelés, hiszen nekik ugyanolyan jelentési kötelezettségeik vannak, mint bármely körzeti háziorvosnak. Ráadásul a kormány egy rendeletmódosítással időközben mentesítette a rendvédelmi szerveket a "körzet-kötelezettség" alól, hiszen lehetővé tette, hogy "a hajléktalanok ellátását biztosító, valamint a rendvédelmi szervek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egészségügyi szolgáltatói által nyújtott" tek nélküli háziorvosi ellátásra újra adható legyen működési engedély. Ez Józsa Terézia számításai szerint mintegy 70 szolgáltatót érint az egykor 300 tek nélküli praxisból, tehát jelenleg már "csak" mintegy 200 orvos zavarja a kormányt, őket iktatnák még ki a rendszerből – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink