hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Negyedmillió ember veszítheti el a háziorvosát

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kérnek segítséget a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok további működésük rendezése érdekében. Az erről szóló petíciót szombati országos konferenciájukon Beneda Attilának, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnökének adták át.   

A tek nélküli háziorvosok egyik legfontosabb kérése, hogy töröljék el azt a tavaly év végi jogszabály-módosítással hozott rendelkezést, amely szerint 2015. december 31-vel megszüntetik a területi ellátási kötelezettség nélkül dolgozó orvosok praxis-működtetési jogát.     

Beneda Attila kabinetfőnök a konferencián rendezett kerekasztal-beszélgetésen elmondta: a tek nélküli háziorvosok a lakosság kevesebb mint öt százalékát látják el. Az egészségpolitikai irányokat pedig a nagyobb többséghez kell igazítaniuk, és a jelenlegi gazdasági helyzetben költséghatékony intézkedésekre van szükség.  Mint kifejtette, korábban azt sem tudták, hogy hány praxis, gyakorló háziorvos van Magyarországon. Mostanra viszont az államtitkárság által kidolgozott digitális térképen láthatóvá vált, hogy az ország egyes térségei között milyen egyenlőtlenségek vannak az alapellátásban.   Az egészségpolitika célja az alapellátás megerősítése és átláthatóvá tétele, ez ügyben a miniszterelnök is elkötelezett - tette hozzá.     

Beneda Attila kiemelte: a jogszabály-módosításnál odafigyeltek arra, hogy a tek nélküli háziorvosoknak és betegeiknek elég idejük legyen a váltásra. Az egészségügyi államtitkárság minden segítséget megad a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosoknak.  A kabinetfőnök az érintetteknek azt javasolta, hogy egyenként és közösen is gondolják át, mely praxisokat érdemes a határidő lejárta után is tovább működtetni. Mint mondta, néhány ilyen praxishoz területi ellátási kötelezettséget kell szerezni. Az államtitkárság kész tárgyalni a javaslatokról, és a jogszabályi környezet megteremtésében segítséget nyújt - tette hozzá.     

Pásztélyi Zsolt, a Vasút-egészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója erre úgy reagált: nem olyan könnyű területi ellátási kötelezettséget szerezni, mert az önkormányzatok ezt akadályozzák. Mint mondta, a konferencián korábban olyan példa is elhangzott, hogy valaki, bár az adott településen sok beteget lát el, több mint tíz éve nem kapta meg a területi ellátási kötelezettséghez szükséges engedélyt.     

Józsa Terézia, a konferencia szervezője - tek nélküli háziorvos - elmondta: jelenleg 304 tek nélküli orvos van Magyarországon, ők 263 ezer beteget látnak el. Közülük 54-en praxisonként több mint 1400 beteggel foglalkoznak.     Józsa Terézia szerint a szigorú területi beosztáson alapuló egészségügyi ellátás a fekvőbeteg-ellátásban működhet, de a háziorvosi gyakorlatban nem. Mint megjegyezte, Budapesten a körzeti háziorvosok betegeinek húsz százaléka nem a kerületből való, hiszen szabad orvosválasztás van, a háziorvosok tehát most sem a területhez, hanem a betegekhez, családokhoz kötődnek.     A kerekasztal-beszélgetés végén átadták Beneda Attilának a tek nélküli háziorvosok petícióját. A kabinetfőnök azt ígérte, tanulmányozzák, és néhány héten belül válaszolnak rá.
A kabinetfőnök távozása után a konferencia folytatódott. A felszólalók többsége továbbra is megoldatlannak látja praxisuk és betegeik ellátásának jövőjét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink