hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Keleten a helyzet súlyosan poros

Miskolcon a szálló por koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért ott is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – írja az MTI.

Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint a következő napon sem várható javulás, ezért a polgármester arra kér mindenkit, hogy lehetőleg mellőzzék a személyautók, főként a dízel üzeműek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint mérsékelni kell a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, és kerülni kell a porképződéssel járó tevékenységeket. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a légmozgás hiánya és a helyenként előforduló ködképződés miatt még további romlás várható.

A szálló por részecskéi ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése súlyosbítja a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják a miskolciaknak, hogy a gyermekek, idősek, betegek a következő 1-2 napban - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A szomszédos megyeszékhelyen, Nyíregyházán még mindig érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata, bár ott valamelyest javult a levegő minősége.  A város polgármesteri hivatalának sajtófőnöke, Parillák Gabriella szerint a szálló por átlagkoncentrációja a szombaton mért köbméterenkénti 94,6 mikrogrammról vasárnap 93 mikrogrammra csökkent, de továbbra is bőven meghaladja a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés