2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A műutakhoz közel lakókban nagyobb a szívinfarktus halálozása

A szívinfarktust túlélők számára nagy kockázatot jelent, ha egy műút közvetlen közelében élnek. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatot, amelyet az USA-beli Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ kutatói végeztek, a Circulation május 7-i száma közölte, s a levont következtetés szerint a lakóterületeket izolálni kell a nagy forgalmú utaktól.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szívinfarktuson átesett személyek halálozásának kockázata 10 év alatt 27 százalékkal nagyobb, ha egy műúthoz 100 méternél közelebb élnek, mint azoké, akiknek lakása ennél távolabb van. Azok esetében, akik 200–1000 méterre élnek a műúttól, a halálozás kockázata 13 százalékkal magasabb, mint az úttól távol élőkben.

Dr. Murray Mittleman, a vizsgálat résztvevője elmondta, hogy a műúthoz való közelség káros szívhatásai részben a légszennyezéssel, részben pedig a zajártalommal lehetnek összefüggésben.

A műutakhoz közel lakókban nagyobb a szívinfarktus halálozása

A kutatók az úgynevezett Onset vizsgálat során 3547 szívinfarktuson átesett személyt követtek 10 éven át, akik 64 kórház ápoltjai voltak. Közülük ez idő alatt összesen 1071-en haltak meg; 64 százalékuk kardiovaszkuláris betegségben, 12 százalékuk rákban és 4 százalékuk légúti betegségben. Az elemzés során figyelembe vették az elhunyt emberek személyes, környezeti és klinikai jellemzőit, például jövedelmüket és iskolázottságukat.

Ezeket a tényezőket azért fontos tekintetbe venni, mert az alacsonyabb jövedelmű és a kevésbé iskolázott emberek nagyobb valószínűséggel élnek olyan lakókörnyezetben, amely egy műút közelében fekszik, és ezért az ő esetükben nagyobb a kockázat mértéke.

Dr. Mittleman ebben az évben korábban egy olyan vizsgálatot vezetett, amely igazolta, hogy a légszennyezettség – még az is, amely a szövetségi szabályok szerint biztonságosnak tekinthető – 34 százalékkal növeli a stroke kockázatát. Emellett azt is kimutatta, hogy a nagyrészt a közlekedésből származó finom szálló por mennyisége erősen összefüggött az iszkémiás stroke kockázatával: több ilyen stroke fordult elő azokon a napokon, amelyeken az USA Környzetvédelmi Hivatalának a szálló porra vonatkozó levegőminőségi indexe sárga volt, mint amikor zöld.

Dr. Mittleman kijelentette, hogy az orvosoknak fel kell világosítaniuk betegeiket a szálló por szennyezés kockázatairól, és ösztönözniük kell a kardiovaszkuláris betegeket arra, hogy fölöslegesen ne tegyék ki magukat a nagy járműforgalomnak. A várostervezőknek pedig ügyelniük kell arra, hogy a lakóterületek távol essenek a legnagyobb forgalmú utaktól.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)