hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kedvezőbb feltételekkel juthatnak autóhoz a mozgáskorlátozottak

Május 15-ig lehet igényelni a megyei kormányhivatalok szociális és gyámhatóságánál a mozgáskorlátozottak járműszerzési támogatását. Azok, akik tavaly jogosultak voltak használtautó vásárlási támogatásra, de nem kaptak, május 31-ig új autót igényelhetnek.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Széchenyi Kereskedelmi Bank egyeztetéseinek eredményeként az eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá az államilag támogatott új gépkocsikhoz a súlyos mozgáskorlátozott emberek, és bővült azoknak a köre is, akik igénybe vehetik a közlekedési kedvezményeket. A kormány március 31-ről május 15-re hosszabbította a járműszerzési támogatás igénylési határidejét – tájékoztatta portálunkat a MEOSZ.

A tavalyi bevezetett rendszerben a súlyos mozgáskorlátozottak 900 ezer forint állami támogatást kaphatnak új személyautó vásárlásához. A támogatott gépkocsi a Suzuki Swift 1.2 GLX, amelyhez a Széchenyi Kereskedelmi Bank különböző hitelkonstrukcióin keresztül lehet hozzájutni. Az eredeti konstrukció kedvezőtlen volt, de a MEOSZ és a Széchenyi Kereskedelmi Bank egyeztetéseinek eredményeként ma már több, kedvező konstrukcióból választhatnak az érintettek. Gondot okozott, hogy csak kézi váltós modellt lehetett vásárolni, mostantól azonban automata váltós változat is rendelhető, a piacinál jóval alacsonyabb felárért.

Azok, akik jelentős (1,2 millió forint) önerővel rendelkeznek, már 1,7 millió forintért hozzájuthatnak a listaáron 3,4 millió forintba kerülő kézi váltós Suzukihoz, de az automata váltós autót is elhozhatják már 2,1 millió forintért. A korábbinál kedvezőbb áron és alacsonyabb törlesztőrészlet megfizetésével juthatnak hozzá az autókhoz azok is, akik csak a minimális, 125 ezer forintos kezdő részletet tudják megfizetni: az ő esetükben 2,2 millióba kerül a kézi váltós, 2,6 millióba pedig az automata váltós verzió, ennek listaára 4 millió forint.

Jelenleg nyolc konstrukcióból választhatnak az érintettek, mindegyikre jellemző, hogy az autó árának egy részét három éves futamidejű kölcsön formájában kell megfizetni, és a havi törlesztő mellett ötezer forintos casco biztosítással is számolni kell. Bővült az értékesítési hálózat is, a meglévő hét mellett a jövőben négy újabb értékesítési ponton, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Nyíregyházán és Szegeden is igénybe lehet venni a járműszerzési kedvezményeket.

A támogatásokat március 31. helyett május 15-ig lehet igényelni a megyei kormányhivatalok Szociális és Gyámhatóságánál. Azok, akik tavaly jogosultak voltak használtautó vásárlási támogatásra, de nem kaptak, május 31-ig új autót igényelhetnek.

A tavalyi szabályozás leszűkítette a jogosultak körét a csont-, ízület- és izomrendszer betegségeiben szenvedőkre, így sokan kimaradtak, köztük például nyolcezer szklerózis multiplexes beteg is. A legtöbben ráadásul egy olyan igazolás alapján kaphattak volna csak támogatást, amit a gyakorlatban nem lehetett beszerezni, mert nem voltak meg az ehhez szükséges eljárási szabályok. A MEOSZ jelezte a problémát a kormánynak, aki egy március végi rendelettel rendezte a helyzetet, és ezzel a többszörösére bővült a jogosultak köre. A jövőben a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) fogja vizsgálni az érintettek közlekedőképességét, és adja ki azt a szakhatósági állásfoglalást, amellyel igényelni lehet a közlekedési kedvezményeket. A jogosultak körébe bekerültek azok is, akiknek a mozgáskorlátozottságát az idegrendszer vagy a keringési rendszer károsodása okozza, előbbibe tartozik a szklerózis multiplex is.

A kormány az év végéig meghosszabbította a korábbi, hét pontos háziorvosi igazolások érvényességét is, az NRSZH a közlekedőképesség súlyos akadályozottságát ezekre, illetve az egyéb, meglévő orvosi dokumentációra alapozva is megállapíthatja, ebben az esetben az érintettet nem fogják külön megvizsgálni.

A támogatott járművek vásárlásával kapcsolatos részletek a www.lehetosegauto.hu oldalon olvashatók.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink