hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

"Ne a beteg emberektől vegyék el a rokkantságit!"

A rokkant-nyugdíjazási rendszer átalakítása több mint kétszázezer embert érint a mintegy hétszázhúszezer rokkantsági ellátásban részesülő közül. A nemesgörzsönyi Keresztes Györgyné saját bőrén tapasztalta meg a rendszer hiányosságait.

Azt, hogy melyik rokkantsági kategóriába kerül valaki, a megállapított egészségkárosodás mértéke, a rehabilitálhatóság és szakmai munkaképesség, illetve az önfenntartási képesség dönti el. Az első és második csoportba azok a rokkantak tartoznak, akiknél az egészségkárosodás 80-99 százalék. A harmadik csoportot azok képezik, akiknél ez a szám 50-79 közötti. A besorolást a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottságai végzik.

– Attól, hogy az elképzelés a gyakorlatban még nem az elképzelések szerint működik, én nem leszek boldogabb – fogalmazott a naplo-online-nak egy nemesgörzsönyi olvasó, Keresztes Györgyné, akinek megvont járadéka a család megélhetését veszélyezteti.

– November 30-án telt le a kétéves rehabilitációs járadékom folyósítása, ugyan-is 2009-ben állapították meg, hogy rehabilitálható vagyok. Újra kellett kérvényeznem, hogy továbbra is kapjam a bruttó ötvenkétezer forintot. November 14-én hívtak be újabb vizsgálatra Veszprémbe, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kirendeltségére. A párom vitt be. Derékig le kellett vetkőznöm, a doktor úr megmérte a vérnyomásomat, meghallgatta a szívemet, és megkérdezte, hogy érzem magam. Elmondtam, de az én agyam sajnos már nem olyan, mint volt, nagyon feledékeny vagyok. Talán három percig sem voltam odabenn – mondta el az előzményeket ismertetve a rokkantnyugdíjas hölgy.

Néhány nappal később megkapta az eredményt. Amikor elolvasta, azt hitte, infarktust kap.

– Így kiszúrni az emberrel! Hatvanhét százalékos rokkant voltam, azt visszavették előbb ötvenkettőre, most meg teljesen. A munkavégzés szempontjából egészségesnek nyilvánítottak, így nem kapok semmit.

A szakvéleményen olyan állítások szerepelnek, amik ellentmondanak a valóságnak. Keresztesnének agydaganata van, és olyan rosszul helyezkedik el, hogy az orvosok nem kockáztatják a műtétet. Ez sajnos a látására is ráment, alig lát a bal szemével. Szédül, fájnak az ízületei, labilis a járása. A szakértői bizottság véleményében az is szerepel, hogy megműtötték a daganatot...

– Hát erre azért csak emlékeznék – meséli szomorkásan mosolyogva. – Amikor a papírt megláttam, a rosszullét kerülgetett – fogalmaz a nemesgörzsönyi asszony, akitől azt is megtudom, abban a percben eldöntötte, ezt nem hagyja annyiban. – Ne a beteg emberektől vegyék el a rokkantságit, hanem azoktól, akik nem szorulnak rá!

Nagy Imre
a szerző cikkei

(forrás: napló-online)
hirdetés

Könyveink