hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségipar

Jó évet zárhat az Egis

A gyógyszergyártó fontolgatja a belépést a generikus biotechnológiai készítmények piacára – nyilatkozta a Világgazdaságnak adott interjúban a társaság új vezérigazgatója.
A vezérigazgató reményei szerint a válsághoz képest jó évet zárhat az Egis. A pénzügyi válság hatásain már túl van a cég, a nagy kihívás most az, hogy a
gazdasági válság mennyire mutatkozik meg a vásárlóerő csökkenésében a kelet-európai piacaikon.

Hodász István leszögezte, fontos célja, hogy az exportpiacokon erős maradjon a vállalat, és hogy a kutatás-fejlesztés során minél több új terméket állítsanak elő saját erőből. A készítmények közel 70 százaléka kerül exportra, az utóbbi néhány évben az innováció fokozásával, a portfolió megújításával, új licensztermékek forgalomba hozatalával növelték az árbevételt.

A gyógyszeripar hazai helyzetéről szólva elmondta, a 2007-ben bevezetett gyógyszer-gazdaságossági törvény által kivetett 12 százalékos különadó és az orvoslátogatói díj az Egis nyereségéből évente a profit 15–20 százalékát kitevő, több mint kétmilliárd forint elvonást jelent. Az egészségbiztosító által bevezetett új gyógyszerár-támogatási szabályozással kikényszerített árcsökkentések további veszteségeket okoznak. Az árcsökkentések és a volumenkiesés két év alatt 4 milliárd forinttal vetette vissza a társaság belföldi forgalmát.

Javulást hozhat az a kormányzati akcióterv, amelynek keretén belül 2010-től a különadót és az orvoslátogatói díjat levonhatják a K+F kiadásokból. Ez az első évben 20 százalék lesz, azt követően 100 százalékban írható majd jóvá a K+F beruházás.

A Magyarországon főleg generikus termékek előállító Egisnél vannak originális kutatások is a többségi tulajdonos Servier-vel együttműködve. Fontolgatják továbbá a belépést a generikus biotechnológiai készítmények piacára is, hiszen 2011–12-től számos nagy forgalmú biotech készítmény védettsége szűnik meg.

Hodász szerint a hazai gyógyszeripar még állja a nemzetközi versenyt. Rövidtávon viszont a legfontosabb az lenne, hogy a hazai generikus gyógyszerárakat ne kelljen tovább csökkenteni. Megfontolandó a termelő beruházások további támogatása, a költségek növelésének és az árak csökkenésének egy bizonyos szintjénél ugyanis arra kényszerülhet a gyógyszergyártó, hogy ne itthon gyártsa termékeit, mivel nem tud versenyezni az olcsó ázsiai munkaerő és a miénknél jóval megengedőbb környezetvédelmi elvárások miatt kalkulálható alacsony árakkal. Hodász elmondása szerint bíznak abban, hogy nem kényszerülnek kivinni beruházásaikat az országból.

cimkék

hirdetés

Könyveink