hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségipar

Kutatási-fejlesztési központot épít az Egis Budapesten

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. új gyógyszertechnológiai kutató-fejlesztő bázist épít, kétszázmilliós állami támogatással.

A Budapesten létrejövő beruházás a tervek szerint 2010 decemberében fejeződik be. A 70 főt alkalmazó, 3500 négyzetméteren létrejövő kutatóhely 3,76 milliárd forintból valósul meg. Az alapkőletétel már megtörtént, az építkezés folyik – jelentették be az Egis, az ITDH és az NFGM mai sajtótájékoztatóján.

A szaktárca több mint 200 millió forintos munkahelyteremtési támogatásával felépülő központ 20 új kutatói állást is teremt (tapasztalt profiknak és pályakezdőknek vegyesen), ami mellett 50, korábban is a cégnél dolgozó kutatónak ad munkát.

A fejlesztés megvalósulásával a korábbi 2–3 új termékhez képest 50 százalékkal nőhet az Egis saját fejlesztésű, évente piacra kerülő generikus készítmények száma. Mindemellett 15 százalékkal, azaz 6 hónappal lerövidül a fejlesztési időszak, ami komoly versenyelőnyt jelent a piacon – mondta Gál Péterné, az Egis vezérigazgatója.

A Napi Gazdaság kérdésére hozzátette: a k+f-tevékenység erősítése létfontosságú a cég piaci pozíciói szempontjából, így a beruházás a meglévő munkahelyek megőrzéséhez, illetve a létszám esetleges jövőben bővítéséhez járul hozzá.

Azt egyelőre korai volna megbecsülni, hogy a több új termék pontosan hogyan hat majd a forgalomra és az eredményre, ám Gál Péterné igazodási pontként annyit elmondott, hogy az eddigi bevezetések a termékek piacra kerülésének első évében összesen 500 millió forint körüli többletbevételt hoztak, ami azután évről-évre nőtt.

A vezérigazgató elmondta: a központban elsősorban a központi idegrendszerre ható készítményekre, a kardiovaszkuláris és a gasztroenterológiai szerekre koncentrálnak. Hozzátette: mérlegelik, hogy onkológiai területen – ahol jelenleg licensz-alapú gyártás folyik – szintén fejlesztésbe fogjanak.

Ádám Viktor, Napi Gazdaság

cimkék

hirdetés

Könyveink