hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségipar

Nőtt a gyógyszergyárak nyeresége

Vegyes a tőzsdei cégek megítélése, ezt tükrözik a múlt héten közzétett tőzsdi gyorsjelentések, amelyek a második negyedévről adnak számot. A gyógyszergyárakat kevésbé érintette a válság, mint akár a hírközlési, vagy a járműipari cégeket.

A hét „sztárjai” a gyógyszergyártók voltak. A várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be a napokban a két hazai tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó. Az exportpiacokon a tavalyinál gyengébb forint hajtott árbevételt, miközben a hazai piacon stagnálás tapasztalható. Az első negyedéves oroszországi és ukrajnai gondok is enyhülni látszanak, s bár a FÁK régióban még mindig nagy a kockázat, úgy tűnik, kezd normalizálódni a piac. Bár az elmúlt hónapokban már erősödő forint miatt mind az Egis, mind a Richter milliárdos veszteséget könyvelt el, ami az adózott eredményt is visszarántotta, a két vállalat teljesítménye így is meggyőző volt.

A Richternél néhány hónappal ezelőtt úgy gondolták, hogy az idei árbevétel elmarad a tavalyitól. A két nagy exportpiacon, az oroszon és az amerikain azonban javult a társaság teljesítménye. Az első félévben összességében 27,7 milliárd forint adózott nyereséget értek el, 105 százalékkal többet, vagyis több mint kétszer annyit, mint 2008 első felében. Az árbevétel eközben 17,2 százalékkal 134,54 milliárd forintra nőtt. Idehaza a forgalom stagnálásával számolnak az év hátralévő részében; növekedést pedig a román, a lengyel és az amerikai piacon várnak. Üzemi szinten a vártnál jobb, adózott soron azonban némileg gyengébb - az üzleti évet tekintve - harmadik negyedévről számolt be az Egis. A kisebbik gyógyszergyártó forgalma 17 százalékkal 26,88 milliárd forintra emelkedett, miközben üzemi profitja 81 százalékkal 3,7 milliárdra ugrott. Az idén ismét emelkedik a társaság belföldi forgalma: a harmadik negyedévben 5 százalékkal bővült az árbevétel, a teljes üzleti évből eltelt kilenc hónapban pedig 2 százalékos emelkedést mértek.

Forrás: Népszava Online

cimkék

hirdetés

Könyveink