2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Kitekintő

Járvány vagy csak pánik van Ukrajnában?

Egyelőre nincs egyértelmű válasz arra, miféle fertőzés öli az ukránokat, és mennyire fenyegető a helyzet – írta szerdán a Szegodnya című ukrán napilap.
Az ukrajnai járványhelyzetről készített összeállításában az újság – az utóbbi napok egymásnak ellentmondó hivatalos bejelentéseire utalva – arra emlékeztetett, hogy egyes szakértők szerint a halálesetek száma nem haladja meg a normális szintet, s a lakosságot vagy politikai megfontolásokból vagy a gyógyszerlobbi profitjának növelése érdekében ijesztgetik. A múlt pénteken a hatóságok még az új típusú influenzajárványra való hivatkozással léptettek életbe rendkívüli intézkedéseket, ám kedden az ukrán egészségügyi minisztérium illetékesei már arról beszéltek, hogy nincs semmiféle járvány – mutatott rá a szerző, megjegyezve: vannak szakemberek, akik viszont riadót fújnak, mondván, Ukrajnában új típusú influenzajárvány van, amely ellen nincs az országban oltóanyag, s gyógyszerekből sincs elegendő mennyiség, ezért nagyon sokan fognak meghalni.

A napilap idézte Mikola Poliscsuk korábbi egészségügyi minisztert, aki azt állítja, hogy nincs rendkívüli helyzet Ukrajnában, mivel a mostani halálozási statisztika alig tér el a korábbi évek hasonló mutatóitól. Az országban nem vezetnek hivatalos statisztikát az influenzában meghaltakról, csak a fertőzés szövődményei, közte a tüdőgyulladás következtében elhunyt betegekről – emlékeztetett, hozzátéve, hogy Ukrajnában tavaly 6,5 ezren haltak meg tüdőgyulladásban, azaz havonta átlagosan 541-en, miközben az utóbbi két hét ilyen haláleseteinek száma csak 80. Szerinte ez arra utal, hogy a helyzet jelenleg sokkal jobb, mint tavaly volt.

Oleg Nazar, Kijev immunológus főorvosa azt mondta az újságnak, hogy a lakosság körében kitört pániknak a sajtó az oka, mert túl sokat foglalkozik az influenzával. Tavaly kevesebb volt a járvány körüli médiafelhajtás, ezért az emberek is mérsékeltebben reagáltak – tette hozzá. Ljudmila Muharszka, az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos (tisztifőorvos) helyettese az ukrán közszolgálati televízió kedd esti műsorában azt közölte, hogy a járványban eddig meghalt 80 személy halálát nem influenza vagy heveny légúti fertőzés okozta, ahogy eddig az egészségügyi minisztérium állította, hanem kizárólag tüdőgyulladás.

A WHO feltételezi, hogy az ukrajnai influenzás esetek zömét a H1N1 okozta
Bár a levett minták laboratóriumi vizsgálatával még bizonyítani kell, hogy az Ukrajnában influenzában elhunyt 71 beteg közül hánynak okozta a halálát a H1N1 vírus, az Egészségügyi Világszervezet feltételezi, hogy az illetők többsége az új vírussal fertőződött meg.
„Laboratóriumi tesztek kimutatták a legfertőzöttebb ukrán megyék közül kettőben a H1N1 vírus jelenlétét. Miután a világjárványt okozó vírus lett világszerte a domináns vírustörzs, feltételezhető, hogy a legtöbb influenzás fertőzést a H1N1 okozta Ukrajnában” – áll az ENSZ egészségügyi szervezetének honlapján kedden közzétett közleményben.
Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint a 46 milliós Ukrajnában hétfő estig 255 516 influenzás és más légúti megbetegedést regisztráltak, 71-en haltak meg, köztük két terhes nő és három gyermek. A tárca kedden közölte, hogy 14 H1N1-es fertőzést és egy halálesetet regisztráltak.
Gregory Hartl, a WHO szóvivője Genfből telefonon nyilatkozva ésszerűnek nevezte az ukrán kormány által meghozott óvintézkedéseket, tekintettel a lehetséges veszélyre.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink