2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Kitekintő

Az ukrajnai újinfluenza-járvány számunkra is veszélyes

Magyarországon még nincs járvány, azonban az ukrajnai járvány veszélyhelyzetet jelent – mondta az egészségügyi miniszter vasárnap este az MTV A szólás szabadsága című műsorában.
Legfrissebb hírek szerint Ukrajnában 190 ezren betegedtek meg influenzában vagy heveny légúti fertőzésben, a betegeknek majdnem a fele gyerek. Eddig 60 ember halt meg, és 123 betegnek súlyos az állapota.

Viktor Juscsenko
ukrán elnök a nemzetközi közösségtől – egyebek mellett Magyarországtól is – kért vasárnap segítséget az ukrajnai influenzajárvány ellen küzdelemhez. Az ukrán elnöki hivatal szerint Juscsenko Magyarország, Fehéroroszország, Moldova, Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovákia és az Egyesült Államok vezetőihez, illetve a NATO főtitkárához és az Európai Bizottság elnökéhez írt segítségkérő levelet.  „Az Ukrajna nemzetbiztonságát fenyegető valós veszély – amelyet kizárólag önerőből nem tudunk semlegesíteni – megköveteli tőlem, hogy közeli barátokhoz és stratégiai partnerekhez forduljak sürgős segítségért” – írta Viktor Juscsenko. Az elnök segítségkérő levelében felsorolta azokat gyógyszerkészítményeket és berendezéseket, amelyekre Ukrajnának szüksége van az influenzajárvány elleni hatékony küzdelemhez. Vasárnap az ENSZ kijevi irodája is aggodalmának adott hangot az ukrajnai járványhelyzet miatt. A világszervezet támogatásáról biztosította a hatóságok járványellenes intézkedéseit.

„Ukrajnában egy nagyon rapid lefolyású, nagyon virulens járvány van, ami annyit jelent, hogy egyik napról a másikra megtöbbszöröződött a betegek száma, ez mindenképpen veszélyhelyzetet jelent Magyarországra, hiszen az nem várható, hogy a vírus megáll a határon” – fogalmazott Székely Tamás. Kifejtette: a szakemberek eddig azt feltételezték, hogy a járvány nyugatról és délről fog begyűrűzni.

Magyarországon járvány nincs – hangsúlyozta a miniszter, az adatok szerint a 43. héten nagyjából 14 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, kevesebben mint egy héttel korábban. (Járványról akkor lehet beszélni, ha egy hét alatt az orvoshoz fordulók száma meghaladja a húszezret.)

Székely Tamás közölte: várhatóan a jövő hét közepére kiderül, hogy a 3 év alatti gyermekek számára megfelelő-e az új vírus ellen részükre kifejlesztett magyar oltóanyag. A gyártó már beadta az Országos Gyógyszerészeti Intézethez a forgalomba hoztalhoz szükséges dokumentumokat – tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Magyarországon még kevesen adatták be maguknak az új influenzavírus elleni védőoltást Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint, Ukrajnában viszont a vakcina hiánya jelent gondot. Lapértesülések szerint megnőtt a határ menti patikák forgalma, az Ukrajnából érkezők főleg fertőtlenítőszereket, szájmaszkot és immunerősítőt vásárolnak Magyarországon. Oltóanyagot azonban nem tudnak, mivel az csak európai uniós igazoló számmal ellátott receptre kapható.

Bár az ukrán külügyminisztérium honlapján vasárnap azt közölte, hogy európai uniós szomszédai humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát, és ennek keretében Magyarország 10 ezer adag védőoltással segít, Falus Ferenc tudomása szerint Ukrajna ilyen jellegű kéréssel nem fordult eddig Magyarországhoz. Az MTI-nek elmondta: Ukrajna az Európai Uniótól kért 14 millió ampulla védőoltást, antibiotikumokat és orvosi műszereket. A segítségnyújtást uniós egyeztetés előzi meg – tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy Magyarország csak azt követően tudná oltóanyaggal segíteni Ukrajnát, ha a gyártócég már mind a 6 millió, a magyar lakosságnak szánt ampullát legyártotta volna. Pontosan nem tudta megmondani, hogy ez a folyamat hol tart, annyit közölt: már több millió adag oltóanyagot legyártottak, de 6 milliót még nem. A gyártó cég heti 500 ezer vakcinát állít elő, így hetek alatt készülhet el a teljes mennyiség.

Falus Ferenc arról is beszámolt: Magyarország már felajánlotta, hogy megszervezi a magyar határszakaszon dolgozó ukrán határőrök és vámosok védőoltását.

A Magyar Vöröskereszt is felajánlotta segítségét: rendkívüli gyűjtő- és oltóakciót indít Ukrajna megsegítésére az új influenzavírus elleni küzdelemben. Az akcióval elsősorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területek gyógyszerekkel, szájmaszkokkal, és más egészségügyi szerekkel való ellátását szeretnék segíteni. Adományként így lázcsillapítókat, antibiotikumokat, maszkokat, bármilyen influenzaellenes gyógyszereket és vitaminokat várnak a lakosságtól.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink