hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Januártól több megyében is elindíthatják az új ügyeleti rendszert

E rendszerben este tízig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet, utána a mentőszolgálat veszi át a feladatot, írja a Népszava.

Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztik ki az országra januártól az új háziorvosi ügyeleti rendszert, melyet egy éve tesztelnek Hajdú-Biharban – tudta meg a Népszava. A lap kérdésére a belügyi tárca sajtóosztálya megerősítette, hogy a nyáron már országszerte fel is mérték, hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Mandinernek júliusban adott interjújában maga is hangsúlyozta, hogy az alapellátás leggyengébb pontja az ügyelet, ezért ehhez mindenképpen hozzá kell nyúlni. A Hajdú-Bihari tesztüzem tapasztalatai számára azt bizonyítják, hogy a sürgősségi, ügyeleti betegforgalom kilencvenöt százaléka délután négy és este tíz óra között bonyolódik le. Az is látszik – mondta a kormányzathoz közel álló hetilapnak –, hogy a lakosság az ügyeleti ellátást egyfajta kényelmi szolgáltatásként éli meg, ami nem helyes.

A Népszavának a tesztüzem tapasztaltait firtató kérdéseire a belügy sajtóosztálya azt írta: az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás, melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül. A Hajdú-Bihari tesztüzemben lényegesen kevesebben páciens érkezett az ügyeletekre, mint ami a korábbi statisztikákban szerepelt. Általánosságban: hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, 22 óra után pedig elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. Ennek megfelelően – a terveik szerint – 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink