hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Infarktusosokon segíthet a zsírtranszplantáció

Kedvező hatású és jelentősen javítja a beteg szív állapotát a zsírszövetből kiszívott speciális sejtek beadása infarktusos beteg koszorúerébe  mutatták ki holland kutatók, írja az MTI.

Jaco H. Houtgraaf és munkatársai az infarktus ma optimálisnak tartott korszerű ellátása után kilenc betegnek fecskendeztek be zsírsejteket a koszorúérbe. A zsírsejteket minden beteg köldök körüli zsírpárnájából szívták le. A friss, regenerációra alkalmas zsírsejtből mintegy húszmillió sejtet juttattak be a szívbe. Saját sejtek lévén a kilökődés veszélye, mely a szervátültetés esetén nehezen kezelhető, ebben az esetben gondot nem jelentett. Részletes tájékoztatás után, véletlenszerű kiválasztást követően négy hasonló betegnek zsírsejteket nem tartalmazó placebo oldatot adtak be.

Fél év múlva a saját zsírsejtekkel kezelt betegek szívének teljesítménye statisztikailag is értékelhető mértékben növekedett. A legfeltűnőbb változás az volt, hogy az infarktus utáni heg mérete felére csökkent. Ez a kedvező eredmény tökéletesen egybevág a korábbi kísérleti adatokkal, amelyek szerint a szívizom regenerációját a zsírsejtek fokozzák, az immunrendszer működését is jó irányba módosítják.

A holland munkacsoport már elindította a kiterjesztett vizsgálatot, amelyben több kutatóközpont vesz részt, azonos feltételek szerint kezelve a betegeket  közölte az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata, a JACC.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink