hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Így keresnek az egészségügyiek

Az egészségügyi dolgozók keresete kevésbé tér el a nemzetgazdasági átlagtól, mint azt elsőre gondolnánk, írja elemzésében a Világgazdaság.

A KSH tavalyi adatai szerint az (állami) egészségügyi dolgozók bruttó átlagkeresete 16 583 forinttal maradt el az országos bérátlagtól, ami kevesebb mint 7 százalékkal alacsonyabb kereset.

Az elmúlt tíz évben nagy hullámzásokat láthattunk a két kereset között: 2007-ben még csekély eltérés volt a két adat között, a különbségek azonban onnantól folyamatosan nőttek, egészen 2011-ig. Ekkor lépcsőzetes kiigazítások kezdődtek, ennek köszönhetően ismét zárul az olló.

Az elmúlt tíz évben közel 40 százalékkal nőttek az egészségügyi bérek, míg a nemzetgazdaságban 42 százalékos volt a növekedés. Ha csak 2010-ig megyünk vissza, azt látjuk, hogy az egészségügyben gyorsabban nőtt a kereset (36,48 százalék), mint országosan (29,94 százalék). Bőven volt tere a növekedésnek, az egészségügyben ugyanis ekkor több mint 21 ezer forinttal voltak alacsonyabbak a bérek, ami nagyjából 10 százaléknak felel meg.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink