hirdetés
2019. szeptember. 23., hétfő - Tekla.
hirdetés

Igent mondott a halálba altatásra a francia nemzetgyűlés

Nagy többséggel elfogadta a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés, amit a kormányzó szocialisták és a jobboldali ellenzék együtt terjesztett be.

hirdetés

A szöveg alapján a jövőben jobban tekintetbe kell venni a gyógyíthatatlan betegeknek a halálba segítésre vonatkozó kérését, de a törvény továbbra sem ad lehetőséget az eutanáziára. Jogot biztosít viszont a végstádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek számára a halál beálltáig a "mély és folyamatos nyugtatókezelésre", azaz a lassú elaltatásra, amennyiben a beteg az ez iránti óhaját előzetesen kifejezi. Ez a jog pedig egy újfajta kötelezettséget jelent az orvosok számára: amennyiben egy gyógyíthatatlan beteg előzetesen visszautasítja az életben tartásra szolgáló kezeléseket, azt az orvosnak minden esetben tiszteletben kell tartania. Ez a fajta betegjog eddig nem létezett.

Francois Hollande államfő a 2012-es elnökválasztási kampányában ígértet tett arra, hogy módosítani fogja a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényt, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy leállítsák a kezelést és a beteget "hagyják meghalni", az orvosi közreműködéssel történő eutanáziát ugyanakkor nem engedélyezi.

Az új törvénytervezetet, amelyről még a szenátusnak is szavaznia kell, a kilenc évvel ezelőtti jogszabály megalkotója, Jean Leonetti jobboldali képviselő Alain Claeys szocialista képviselőtársával együtt készítette el. A javaslat lényege, hogy a gyógyíthatatlan betegek esetében olyan nyugtatók beadására lehetőséget teremt, amelyekkel "lerövidíthető az élet".

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 96 százaléka támogatja az altató kezelés alkalmazását abban az esetben, ha azt előzetesen kéri a beteg, de 88 százalék akkor is engedélyezné, ha arról csak az orvosok határozhatnának egy döntésképtelen helyzetbe került beteg esetében. A franciáknak egyébként nyolcvan százaléka az eutanázia engedélyezését is támogatja a felmérés szerint. Annak ellenére, hogy a nagy erkölcsi kérdésekben állást foglaló és a politikusoknak tanácsokkal szolgáló ügynevezett etikai konzultatív nemzeti bizottság ősszel arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdésben nagyon megosztott a társadalom.

Az elfogadott szöveg nagy vitákat váltott ki a vallási vezetők és a szakértők körében, de a homoszexuális párok házasságának engedélyezésével ellentétben nem vitt tömegeket az utcára. A baloldal egy része sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "frusztráló és félénk" kompromisszumos megoldás született azzal, hogy "az orvosi segítséggel történő meghalás" engedélyezését nem vették be a szövegbe.

Az eutanázia csak három európai országban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett, de Svájcban például lehetőség van a halálba segítés azon formájára, amikor a beteg orvosi segítséggel lesz öngyilkos, azaz az orvos által előkészített halálos adagolású gyógyszert vesz be.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink