2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat terveznek

Spanyolországban stabil a járványhelyzet, szemben más európai országokkal. Nemzetközi kitekintés.

Meghosszabbított őszi szünetet tartanak november 15-ig a szerbiai iskolákban, hogy megakadályozzák a koronavírus gyors terjedését a diákok között - jelentette be csütörtökön a járvány kezelésével megbízott válságstáb.  A testület arról is döntött, hogy a vendéglátóhelyek este 8 óta után csak oltási igazolás felmutatásával látogathatók. Eddig 22 órától volt kötelező igazolni, hogy valaki megkapta az oltást vagy átesett a betegségen, illetve negatív lett a koronavírustesztje.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 6726-tal 1 162 482-re, Koszovóban 21-gyel 160 799-re, Észak-Macedóniában 568-cal 203 874-re, Montenegróban 622-vel 145 936-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1253-mal 256 306-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 61-gyel 10 139-re, Koszovóban eggyel 2978-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 7138-ra, Montenegróban hattal 2119-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 24-gyel 11 636-ra növekedett.

*

Spanyolországban stabil a járványhelyzet, szemben más európai országokkal - mondta a spanyol egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Madridban. Carolina Darias hangsúlyozta: a 100 ezer lakosra vetített új esetek száma továbbra is 50 alatt van, az elmúlt egy hétben 46-ről 49-re emelkedett, amely azonban "minimális" növekedésnek tekinthető.

Beszámolója szerint csökken az egészségügyi ellátásra szorulók száma, a kórházi kapacitások 1,8 százalékát veszik igénybe a Covid-betegek, míg az intenzív osztályos ágyak 4,5 százalékán látnak el koronavírus fertőzötteket. A járványnak naponta átlagosan nyolc halálos áldozata van az országban. Kitért arra is, hogy a domináns delta változat mellett a fertőzések 5-6 százalékáért az újabb, úgynevezett delta plus variáns a felelős.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az elővigyázatosság fenntartásának fontosságára tekintettel a romló európai helyzetre, és az oltás beadatására kérte azokat, akik eddig nem tették meg.

A 47 milliós dél-európai országban több mint 37,3 millióan kapták meg eddig a vakcinák mindkét dózisát. A teljes lakosság átoltottsága 78,7 százalékos, a jelenleg oltható, 12 év felettieket tekintve pedig 88,7 százalék.    A sajtótájékoztatón elhangzott: Spanyolország eddig több mint 20 millió adag oltóanyagot adományozott dél-amerikai és afrikai országoknak, amelyet az év végéig 30 millióra növel.

Katalóniában a bíróság csütörtökön jóváhagyta az autonóm kormány döntését, hogy az éttermek és szállodák táncos rendezvényein csak oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel lehessen részt venni. Eddig ezt a korlátozást az éjszakai zenés szórakozóhelyeken alkalmazták a tartományban. A Baleár-szigetek diszkóiban is érvényben van hasonló intézkedés, amit most december 8-ig meghosszabbítottak.

*

A drasztikusan növekvő esetszámok miatt Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat terveznek bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésére - derült ki a két kormány csütörtöki jelentéséből. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kabinet ülését követően elmondta: a nap folyamán a nemzeti válságstáb még egyeztet a minisztériumokkal, és várhatóan a testület pénteki sajtótájékoztatóján már bejelentik az újabb korlátozásokat, addig azonban nem akart részletekbe bocsátkozni.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt 24 órában 6310 új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta a legtöbbet, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en haltak meg. "A gyors növekedés okait önmagunkban, az alapvető járványügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásában, valamint a védőoltás nyújtotta előnyök felismerésének hiányában kell keresni" - mondta. Hozzátette: csak az elmúlt egy napban 233-an kerültek kórházba. Az elmúlt egy héten a kórházban kezeltek 72,8, a lélegeztetőgépre került betegek pedig 77,2 százaléka nem volt beoltva - hangsúlyozta. Az, hogy nő az oltakozási hajlandóság, szerinte bizalomra ad okot, bár úgy vélte, elkéstek vele. Tavasszal kellett volna felvenni a vakcinát, hogy őszig megfelelő immunitást szerezzenek az emberek - húzta alá a miniszter.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 922 763-an kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka - közülük 1 806 387-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 4511 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A Covid-19 szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 735-en vannak kórházban, 169 pácienst intenzív osztályon kezelnek. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 191 148-an kaptak védőoltást, közülük 1 121 506-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

A szlovén kormány a csütörtöki ülése utánra ígérte, hogy bejelentést tesz az újabb szigorítások bevezetéséről, ezt azonban péntekre halasztotta. Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a sajtónak úgy nyilatkozott: az ügy komolyságára tekintettel a kormány pénteki zárt ülésén fogja megvitatja a járványügyi helyzetet, valamint dönt az újabb korlátozásokról, amelyeket a legrövidebb időn belül be kell vezetni.

*

A világon 248 606 783 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 029 325 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 248 080 479 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 021 452 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink