2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Teljesítőképessége határához közelít a horvát egészségügy

A koronavírus-járvány okozta leterheltség miatt teljesítőképessége határához közelít Horvátország egészségügyi rendszere. Nemzetközi kitekintés.

Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha tovább emelkedik a koronavírus-járvány negyedik hulláma - jelentették be szerdán Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után. Markus Söder miniszterelnök kiemelte, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) "teljes erővel visszatért", ezért "nehéz tél" vár a tartományra, ha nem emelkedik jelentősen az egyelőre nagyjából kétharmados - 64,6 százalékos - átoltottság.

A negyedik hullám különösen súlyos helyzetet idézett elő, ezt mutatja, hogy a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban van. Ezért megszigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat. Elrendelik egyebek mellett a kötelező maszkviselést az iskolákban, és bevezetik azt is, hogy csakis a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, ha az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma 600 fölé emelkedik - ismertette a kormányfő.

A szerdai adatok szerint 459 intenzív ágyat foglalnak el SARS-CoV-2 okozta betegségben (Covid-19) szenvedők. Számuk 30,4 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi 352-höz képest.

Markus Söder hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány átalakult, immár "az oltatlanok járványa". Ezt mutatja, hogy a kórházba kerülők több mint 90 százaléka nem rendelkezik a Covid-19 elleni védőoltással, a járványhelyzet pedig azokban a térségekben a legsúlyosabb, amelyekben különösen alacsony az átoltottság.

A bajorországi kórházakban a helyzet "nagyon feszült", a gócpontokban pedig egyenesen "drámai" - mondta Markus Söder. Vannak olyan kórházak is, amelyekben már egyetlen ágy sem szabad. A járvány erősödése így veszélyezteti a többi beteg ellátását - fejtette ki a tartományi miniszterelnök, aláhúzva: mindent meg kell tenni azért, hogy ne kényszerüljenek például a szívbetegek vagy a daganatos betegségben szenvedők sürgősen szükséges műtétjeinek elhalasztására. Kiemelte, hogy a teljes oltással rendelkezőknek a harmadik adagot, az emlékeztető oltást is be kell adatniuk, és ennek országosan egységes gyakorlattá kell válnia. Mint mondta, az izraeli oltási kampány példája azt mutatja, hogy a harmadik adag vakcina révén hatalmas eredményeket lehet elérni a járvány elleni küzdelemben. Egyben sürgette, hogy minél előbb folytassák a tartományi kormányfők és Angela Merkel kancellár közös értekezleteinek sorát, vagy találjanak ki más formát az egyeztetésre, mert elengedhetetlen, hogy egész Németországban egységes elvek alapján szervezzék a védekezést.

Ugyancsak szerdán Berlinben Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler közös tájékoztatóján szintén hangsúlyozta az emlékeztető oltás beadatásának fontosságát. Spahn szintén hivatkozott az izraeli példára, kiemelve, hogy ott a harmadik adag oltás révén sikerült megállítani a negyedik hullámot.

Eddig nagyjából kétmillióan kapták meg az emlékeztető oltást, és ez "túl kevés" - hangsúlyozta a miniszter. Azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - egyelőre csak a 70 éven felülieknek és a különösen veszélyeztetetteknek, például az ápolóknak javasolja a harmadik adag vakcinát, azt mondta, hogy nem érdemes tovább várni belföldi vizsgálati adatokra, hanem fel kell gyorsítani az emlékeztető oltások beadását.

Az európai uniós engedély megvan, oltóanyag is van bőven, a külföldi adatok pedig mind azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás igen hasznos, ezért nincs ok a további késlekedésre - mondta miniszter. Arról is szólt, hogy a járványügyi védekezés szabályainak betartatásáért felelős tartományi kormányok is fokozhatnák az erőfeszítéseiket. "Ha az oltási bizonyítványomat egy nap alatt többször ellenőrzik Rómában, mint négy hét alatt Németországban, akkor van még tennivaló" - fogalmazott.

Lothar Wieler hangsúlyozta, hogy az oltás "nem csodaszer" és nem nyújt teljes védelmet a fertőzés és a Covid-19 ellen, ráadásul hatása az idő múlásával csökken, de így is a leghatékonyabb eszköz. Ezért fel kell gyorsítani az oltási kampányt, és az emlékeztető oltások beadását is.

A negyedik hullám eddig is "ijesztő számokat" produkált, a következő hetekben, hónapokban pedig "nagy szenvedést hoz és sok ember halálát okozza", ha nem próbálják meg minden lehetséges eszközzel - az oltással és a fertőzésvédelmi óvintézkedésekkel - megállítani - mondta az RKI vezetője.

Az intézet szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 398 fertőződést mutattak ki tesztekkel, a Covid-19-cel összefüggésben pedig 194 halálesetet regisztráltak. Az új esetekkel együtt 4 638 419 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta, a járvány halálos áldozatainak száma így 96 027-re emelkedett Németországban.

*

A koronavírus-járvány okozta leterheltség miatt teljesítőképessége határához közelít Horvátország egészségügyi rendszere - közölte szerdán az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna. Julije Mestrovic, a spliti kórház igazgatója rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a sürgős műtétek kivételével minden más vizsgálatot és beavatkozást elhalasztanak. Mint mondta, a legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozza.

Kiemelte: a kórház rendelkezik elég betegággyal és felszereléssel, de a dolgozók annyira le vannak terhelve a Covid-betegek ellátásával, hogy el kell halasztaniuk a nem sürgős műtéteket. Arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert egyedül úgy tudnak megküzdeni a kórral, ha kórház működőképes marad.

Az észak-horvátországi kórházak attól tartank, hogy ha tovább terjed a járvány, húsz napon belül nem maradnak szabad ágyak az intézményekben. Zágrábban a klinikák a kapacitásaik 70-80-an százalékát már kihasználták. A háziorvosok is túlterheltségre panaszkodnak. Elmondásuk szerint nem tudják teljesíteni azt a miniszteri rendeletet, amely szerint november 15-ig a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket meg kell keressék és fel kell ajánlják számukra a védőoltást. Azon idősek esetében pedig, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, kötelesek lennének házhoz menni. Erre a munkaidőn belül nincs kapacitás. Az orvosi rendelők tele vannak betegekkel, és megkezdődött az influenza elleni oltások beadása is - hangoztatták.

Az elmúlt 24 órában 4573 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en haltak meg. Kórházban 1634 beteget ápolnak, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 916 565-en kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka - közülük 1 802 284-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 3456 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A Covid-19 szövődményei miatt 18 Covid-beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 670-en vannak kórházban, 159-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 190 145-en kaptak védőoltást, közülük 1 120 575-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

A szlovén kormány csütörtöki ülésén dönt az újabb szigorítások bevezetéséről.

*

A világon 248 080 479 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 021 452 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 247 447 923 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 011 786 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink