hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Újabb dokumentum

Honvédkórház: az ellenőrzés mindent rendben talált

Újabb belső dokumentum látott napvilágot hétfőn arról, hogy mennyire katasztrofális személyi és tárgyi feltételek mellett működött a Honvédkórház sürgősségi centruma. A hvg.hu szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata mindent rendben talált.

„Az utóbbi időben – minden bizakodás és ígéret ellenére – egyre vállalhatatlanabbá válik a munka osztályunkon, mind emberileg, mind szakmailag. És mivel lassan minden egyes műszakban azt érzem, hogy a rendszerszintű hibák miatt a saját bőrömet viszem a vásárba, ezért néhány napi szinten felmerülő kérdésben szeretnék (hivatalos) állásfoglalást kérni”– írta 2018 novemberében az osztály vezetésével megbízott Burány Bélának és kollégáinak a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumának (SBC) egyik orvosa. Az illető, akinek levelét Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, oxiológus szakorvos osztotta meg hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében, hosszú oldalakon át példákkal illusztrálja azokat a döntési (kényszer)helyzeteket, amelyekkel az ott dolgozóknak nap mint nap szembesülniük kellett a részlegen.

Az SBC orvosa által leírt állapotokkal egyező, egyben a kórházvezetés felelősségét felvető helyzetről számolt be a részleg több dolgozója októberben a hvg.hu-nak is, de Zacher Gábor, az SBC korábbi vezetője is ugyanezzel – a betegéleteket veszélyeztető, szakmailag vállalhatatlan körülményekkel – indokolta augusztus végi lemondását.

Bár az intézményt fenntartó Honvédelmi Minisztérium következetesen tagadta, hogy gond lenne a sürgősségi centrumban, az állítások valóságtartalmát utólag igazolta az osztály vezetésével Zacher Gábor távozása után megbízott Burány Béla múlt heti levele. Az SBC-n uralkodó állapotokat egyébként egy múlt heti sajtótájékoztatón már a folyamatosan tagadó HM vezetője sem cáfolta (igaz, Benkő Tibor – sokszoros csúsztatásokkal – igyekezett azokat Zacher Gábor nyakába varrni).

Mindezek fényében viszont különösen érdekes elővenni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2018. december 12-ei levelét, amelyet az egészségügyi intézmények működéséhez előírt minimumfeltételek teljesülését ellenőrző szervezet írt a hvg.hu megkeresésére, írja a lap. Az eredendően a kórház II.-es, Podmaniczky utcai telephelyén kialakult radiológushiányt firtató kérdéseinkre adott válaszában az NNK önszorgalomból kitért ugyanis a központi telephely sürgősségijére is, megemlítve, hogy ott 2018 szeptemberében helyszíni ellenőrzést végeztek. A személyi és tárgyi feltételeket, és az ellátás megfelelőségének kritériumait is ellenőrző vizsgálat eredményét az NNK – az azóta napvilágot információk ismeretében nem túlzás azt mondani: meglepő módon – így foglalta össze: Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy az MH Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrum (SBC) a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételeket teljesíti, az ellátás megfelel a szakmai szabályoknak.

További részletek a teljes cikkben

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink