hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A sürgősségi ellátásban és a Honvédkórházban minden rendben

Kásler Miklós erőforrás miniszter, és Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője együtt jelentett be milliárdos eszközbeszerzést a Honvédkórházban.

Több mint 3 milliárd forint értékben szereztek be új orvostechnikai eszközöket – köztük mammográfkészüléket, sterilizálós berendezést és gyógyszeradagolókat – a budapesti Honvédkórházban az Egészséges Budapest Program keretében.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a 3,4 milliárd forintos beruházás keretében 149 új, korszerű eszközt szereztek be, amelyeket 19 egészségügyi egységnél helyeznek el. A mostani beszerzés nagymértékben segíti a betegek gyógyítását. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a Honvédkórház a centrumkórházak között van, és így érinti az egészségügy átfogó fejlesztése. Emlékeztetett arra, hogy 2006-2007-ben tíz telephelyen hozták létre az akkori Állami Egészségügyi Központot. Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében most fontos cél, hogy a Honvédkórház a teljes ellátást egy - a központi, Róbert Károly körúti - telephelyen valósítsa meg.

Benkő Tibor szólt a korábbi közalkalmazottak honvédelmi alkalmazottá válásáról is, hangsúlyozva, hogy a mintegy 7200 honvédségi dolgozó több mint 99 százaléka elfogadta az új, honvédelmi alkalmazotti jogállást.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban 2019. január 24-én. MTI/Bruzák Noémi
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban 2019. január 24-én. MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eddigi egészségügyi fejlesztéseket összefoglalva elmondta, a kormány az elmúlt években 500 milliárd forinttal fejlesztette a vidéki ellátórendszert. A hét elején Szombathelyen adtak át egy onkológiai centrumot, ezzel a magyarországi regionális onkológiai központok fejlesztése befejeződött. A következő lépés a központi régió és Budapest fejlesztése, ez az ellátórendszer négymillió ember ellátásáért felel. A központi régió fejlesztésénél négy centrumkórházat, 24 társkórházat és 32 járóbeteg-szakrendelőt hoznak létre. Erre tavalyelőtt 40, tavaly 30, idén 41,5 milliárd forintot fordítanak.

A régiót érintő diagnosztikai fejlesztés összesen 19 nagy teljesítményű diagnosztikai eszközt, köztük több MR-, CT-berendezést, röntgengépeket, korszerű, digitális mammográfot, lineáris gyorsítót foglal magában. A 24 társkórház közül 21-ben csaknem 10 milliárd forintért szereznek be eszközöket. A szakrendelői fejlesztésekre a kormányzat megközelítőleg 60 milliárd forintot fordít, az önkormányzatok ehhez 6 milliárd forinttal járulnak hozzá. Az EBP következő fejlesztése a Semmelweis Egyetemet érinti, amely a betegellátás mellett az oktatásért is felel.

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós elmondta: a sürgősségi betegellátó rendszer január elsejével elindult. Mind az 59 sürgősségi betegellátó egység minden nap jelentést adott. Az első hét tapasztalata az volt, hogy a legsúlyosabb (1-es, 2-es sürgősségi besorolású) eseteknél mind az 59 kórházban 5 percen belül megtörtént az adatrögzítés, 10 percen belül ellátták a betegeket. Benkő Tibor a Honvédkórház sürgősségi osztálya működésének feltételeire, a személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt mondta: van elegendő orvos, a kórház sürgősségi ellátása biztosított.

Az osztályvezetőket hibáztatja a miniszter

A hvg.hu beszámolója szerint Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a Honvédkórház sürgősségi centrumának korábbi vezetője, Zacher Gábor tehet arról, hogy augusztusra az összeomlás szélére került a részleg, az újra működési problémával küzdő koraszülött centrum bajait pedig szintén az onnan távozó vezető, Nádor Csaba okozta. A miniszter magyarázatában ugyanakkor a lap szerint elferdítette a tényeket.

A Weborvos azt is megírta, hogy Kásler Miklós kiemelte az informatikai fejlesztéseket is, az új járóbeteg-irányítórendszert, és azt a lehetőséget is, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül a jövőben a betegek akár otthonról is bejelentkezhetnek egy-egy rendelésre.

(forrás: MTI, hvg.hu, WebOrvos)
hirdetés

Könyveink