hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Hétszázan perlik az egri kórházat (Frissítve!)

Hétszáz bírósági keresettel érkezett szerdán az egri bíróságra Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke és a szervezet ügyvédje, írja a NOL.

Egyelőre ennyien indítottak eljárást az állami tulajdonú egri Markhot Ferenc kórház ellen, mert három éve nem fizet cafeteriát a dolgozóinak, holott erre a mai napig érvényes szerződés van – hangsúlyozza Székely Tamás.

A károsultak összességében 1500-an vannak, s két évvel ezelőtt megelégelték a helyzetet: a szakszervezet segítségével öten próbapert indítottak az intézmény ellen, hogy lássák, miként vélekedik a bíróság erről az érintettek szerint nyilvánvaló jogsértésről. Az ügy több fórumot is megjárt – a kórház minden alkalommal fellebbezett –, míg végül a Kúria idén januárban jogerősen kimondta: az öt dolgozónak 2013-ig visszamenőleg a kamatokkal együtt ki kell fizetni a visszatartott béren kívüli juttatást – ami évente egyhavi bérnek megfelelő összeg.

Az 1500 dolgozónak így összességében csaknem félmilliárd forint jár. Akik pert nyertek, megkapták a pénzüket, a többieknek azonban továbbra sem fizet a kórház. Székely Tamás úgy tudja, az intézmény működésképtelenné válna, ha egy összegben ki kellene egyenlíteni a számlát, s mivel nem ez a cél, a szakszervezet egyezkedne: fizessen a kórház állami segítséggel részletekben, de mindenképpen annyit, amennyi jár, közli a lap.

Frissítés:

Az egri Markhot Ferenc Kórház és fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) továbbra is kész peren kívüli egyezséget kötni az elmaradt cafeteria-juttatásról a Kúria döntésével érintett dolgozókkal, közölte az ÁEEK szerdán az MTI-vel.

Az egészségügyi ellátó központ Székely Tamásnak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének közleményére reagálva azt is tudatta, hogy megegyezési szándékát már a Kúria döntése "hivatalos közlésének napján", 2016. március 3-án kinyilvánította, és mindeddig ennek megfelelően járt ell. Az ÁEEK tájékoztatása szerint a kórház és az az ellátó központ jelenleg is a megállapodásra készül, és bízik annak létrejöttében, mivel ebben egyeztek meg április 6-án Székely Tamással. A felek következő tárgyalási időpontként június 6-át határozták meg, az egyezség elősegítéséért a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét is bevonták a konzultációba.

(forrás: Népszabadság Online, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink