hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Készek a peren kívüli egyezségre

A Markhot Ferenc Kórház és a fenntartó is nyitott a tárgyalásokra az egri cafetéria-per ügyében – az ÁEEK közleményt adott ki a témában.

A Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MASZSZ) alelnökeként Székely Tamás által tett sajtónyilatkozatnak a – médiát és a közvéleményt – félreérthető tartalma miatt, a helyzet tisztázása érdekében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a továbbiakban: ÁEEK) a következő közleményt adja ki:

Az egri Markhot Ferenc Kórház, és  fenntartója, az ÁEEK továbbra is elkötelezte magát a 2016. március 3-án, a Kúria döntés hivatalos közlésének napján kinyilvánított azon szándékához, hogy kész peren kívüli egyezséget kötni az elmaradt cafeteria juttatásra vonatkozóan a Kúria döntésével jogosan érintett dolgozókkal, és mindeddig ennek megfelelően járt el.

A szakszervezettel megkezdte a tárgyalásokat annak ellenére, hogy eddig a szakszervezet teljes támogatottság hiányában nem tudja képviselni az összes dolgozót. A kórház és a fenntartó minden érdekelt és érintett dolgozóval egyszerre kívánna tárgyalni a teljes jogbiztonság és jogegyenlőség biztosítása érdekében. Az egyeztetések előkészítésére az általa képviseltekre vonatkozó alapvető információk átadására több mint 3 hétre volt szüksége a szakszervezetnek, annak ellenére, hogy január óta a nyilvánosság előtt sürgeti a kifizetéseket!

Székely Tamás által kiadott nyilatkozatokban nem szerepel, hogy 2016. április 6-án tárgyalt a Markhot Ferenc Kórház és az ÁEEK vezetőivel, ahol közös célként került megfogalmazásra egy olyan megállapodás létrehozása, mely az érintett dolgozói igények megfelelő kielégítésére irányul, a kórház működőképességének és fizetőképességének megőrzését maximálisan szem előtt tartva.

Tévesnek tekinthető az a szakszervezeti állítás, hogy a Kúria ítélete minden egyes dolgozóra vonatkozóan egyformán érvényes. Közpénzek felhasználása révén minden egyes dolgozói igényt szükséges megvizsgálni, ezért az említett tárgyaláson rögzítésre került, hogy a három héten belül folytatódó egyeztetésig az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) törekszik minden egyes jogosult dolgozót a tárgyalóasztalhoz ültetni a tárgyalások teljes konszenzussal való zárása érdekében, a Markhot Ferenc Kórház pedig  validálja az intézménynek küldött fizetési felszólításban megnevezett személyek jogosultságát.

Amennyiben a szakszervezet elnöke az eddigi tárgyalás és  megállapodás ellenére meggondolta magát, és nem áll szándékában megállapodást kötni, valóban előfordulhat, hogy perek induljanak, ez természetesen egy új forgatókönyvet igényel. Erről azonban az ASZSZ nem küldött hivatalos értesítést a kórháznak.

A kórház és az ÁEEK jelenleg is a megállapodásra készül, és bízik annak létrejöttében, hiszen ez volt az április 6-i megegyezés Székely Tamással, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnökével.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink