hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Eredményesség alapján finanszírozott hepatitisC-gyógyszerek

A súlyos májbetegségben szenvedők számára jövőre új terápiás lehetőség válik elérhetővé. A hármas kombináció tagjaként használható proteázinhibitorok több száz embernek jelentenek életmentő kezelést.

 

Szócska Miklós budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ezzel az új készítménnyel a korábbi 40 százalékos gyógyulási arány helyett 70 százalékos gyógyulás érhető el a hepatitis C-ben szenvedő betegek számára. A jövő évi gyógyszerkasszából 2,5 milliárd forint fordítható az új terápia támogatására, így azt eredményesség alapú szerződésben fogják finanszírozni - mondta az államtitkár.
Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének (VIMOR) elnöke elmondta: erre a készítményre háromezer beteg várt, akik a korábbi kettős kombinációjú szerre nem reagáltak. Hatékony kezelés hiányában nekik májzsugor, de akár májrák lehetséges kialakulásával kellett volna szembenézniük. A következő években viszont az új készítménynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulhatnak, újra munkába állhatnak - tette hozzá.
A VIMOR elnöke elmondta, hogy a szakma által kidolgozott prioritásindex alapján állították fel a várólistát, amelynek elején azok vannak, akiknek az állapota a legsúlyosabb. Első körben négyszáz beteg számára támogatják ezt a drága, ugyanakkor költséghatékony terápiát.
Az új készítményért az elmúlt fél évben a petíciótól a demonstrációig számos eszközzel küzdöttek a betegszervezetek. Július 27-én, az AIDS világnapja alkalmából a VIMOR és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület petíciót nyújtott át az egészségügyi ágazatvezetésnek.
AZ OEP ártámogatási főosztályának vezetője, Bidló Judit szeptember végén az MTI-nek azt mondta, hogy a támogatásra váró készítmények között a hepatitis C kezelésére szolgáló készítmények azok, amelyek a kezdeti külföldi tapasztalatok alapján terápiás áttörést jelenthetnek.
A májbetegeket képviselő két betegszervezet újabb petíciót fogalmazott meg, azt viszont október 12-én már demonstráció keretében adták át az ágazatvezetésnek. Ebben azt írták: a betegség korszerű gyógyszerekkel kezelhető lenne, a C-vírus okozta májgyulladás új gyógyszereit azonban az állam nem támogatja, emiatt "megfizethetetlenül drágák".
Az egészségügyi államtitkárság erre reagálva aznapi közleményében azt írta: tisztában vannak azzal, hogy a hepatitis C-re vonatkozó új terápia eredményes megoldás, éppen ezért a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a gyógyszert forgalmazó cégekkel megkezdték a készítmény befogadására vonatkozó tárgyalásokat.

 

Azt eredményesség alapú szerződés előreláthatólag két hasonló hatású proteázinhibitorra fog kiterjedni (boceprevir/MSD és telaprevir/Janssen).

                                                                                       MTI, medicalonline

Amit a hepatitisz C-ről tudni érdemes orvosoknak:

Uralható mellékhatás az anémia a krónikus C hepatitiszes betegek hármas kombinációs kezelésében

A humán HCV vakcinák hatékonysága még alacsony

Megéri-e a késlekedés?

Nullreagálókban is hatékony új direkt hatású antivirális készítmény

Extrahepatikus tünetek gyógyítása az új hármas kombinációval

Nanofegyverekkel vadásszák le a hepatitisz-vírust

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés