hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Hatvanmilliárd lehet az adósság

A velencei belgyógyász-vándorgyűlésen az egészségügy "összereakásáról" is beszéltek.

A belgyógyászat részterületeinek diagnosztikai és terápiás kérdéseit vitatják meg az 56. Dunántúli Belgyógyász Vándorgyűlés résztvevői csütörtöktől Velencén; a háromnapos tudományos rendezvény egészségpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött meg.

A kerekasztal-beszélgetést vezető Gógl Árpád, volt egészségügyi miniszter elmondta: a vitában résztvevők arról fejtették ki véleményüket, miként lehet "összerakni egy rendezett egészségügyet".

Kovács József (Fidesz), az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke közölte, hogy az egészségügy biztonságos működését megteremtő törvényi rendelkezéseket a várhatóan június elsején a parlament elé kerülő Semmelweis Terv, az Új Széchenyi Terv és a Széll Kálmán Terv egészségügyre vonatkozó részének ötvözete, harmonizációja révén kell meghozni.

Mint mondta, az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók "elvándorlása" ellen olyan lehetőségeket kell teremteni, hogy azok alkalmazásával a külföldi munkával próbálkozó szakemberek mielőbb hazatérjenek. Egyebek között hosszútávon és ütemezetten javítani kell az egészségügyi dolgozók jövedelmi viszonyait.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a jelenlegi helyzet alapján valószínűnek látszik, hogy a kórházi adósságállomány - amely 2010 végén 33 milliárd volt - ez év végére meg fogja haladni a 60 milliárd forintot.

Az orvoshiánnyal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, a 100 ezer lakosra jutó orvosok számát illetően még nem vagyunk "katasztrofális helyzetben", de vannak kórházak, ahol már közvetlenül a működőképességet veszélyezteti az orvos- és a szakdolgozóhiány. Úgy vélte, ebben a helyzetben, amikor nem állnak korlátlanul rendelkezésre az erőforrások, a Semmelweis Tervben javasolt "erőforrás-koncentrációs centralizáció" jelenthet kiutat.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta, a Semmelweis Terv alkalmatlan arra, hogy abból kormányhatározat szülessen. Úgy fogalmazott, hogy a koncepció az orvosi kar számára "a kilátástalanság üzenetét hordozza", s még ígéret szintjén sem kezeli az egészségügy humán problémáját.

Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója azt hangsúlyozta: kormányzati cél és törekvés, hogy a gyógyszertámogatási rendszer átalakításával ne emelkedjenek a betegek terhei.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink