hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület állásfoglalása

A Magyar Rezidens Szövetség sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a tervét, mely szerint, ha nem változnak meg a kezdő rezidens és szakorvosi bérek, abban az esetben jövő év első 3 hónapjában a rezidensek felmondanak munkahelyükön és külföldre távoznak.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület egyetért a Rezidens Szövetség céljaival – annak hangsúlyozása mellett -, hogy nem csak a rezidensek, nem csak a szakorvosok, hanem valamennyi egészségügyi dolgozó bérét rendezni kell.

Nem ért egyet viszont a célhoz vezető eszközzel, a tömeges felmondás kilátásba helyezésével, bár megérti az elkeseredettség és fiatalkori hév diktálta indulatokat és megértjük az eszköztelenség okozta elkeseredettséget. Nem lehet a betegellátást tömeges felmondással, illetve annak lehetőségének kilátásba helyezésével ellehetetleníteni.

Szövetségünk nem csak kér, hanem megoldást is javasol:

Az egészségügyi ellátás valamennyi szereplőjének semmi mást nem kell csinálni az ügy érdekében csak azt, ami a dolga:

  • Egészségügyi ellátó intézmények: kórházak működéséből 1 havi, 40 milliárd forintos összeg hiányzik, az eladósodás ismét elkezdődött, hiszen struktúraváltás nem történt. Az ellátórendszer működését a dolgozók alacsony bére, a várólistás betegek türelme és a számlájuk kiegyenlítését váró beszállítók megértése tartja ma fent. A kórházi vezetők az intézményi integrációval a hatékonyság, a belső erőforrások feltárásának fokozásával tudják segíteni a rezidensek által megjelölt célokat, de ez nem elegendő több százmilliárdot igénylő bérfelzárkóztatáshoz.
  • Tulajdonosok/fenntartók: amennyiben eleget tesznek törvényi kötelezettségeiknek, azaz a szükséges beruházások és felújítások financiális hátterét biztosítják, abban az esetben az intézményeknek nem kell OEP pénzt fordítani ezen feladatokra és így intézményenként legalább 1 havi bértömegnek megfelelő pénz lenne fordítható a bérek rendezésére.
  • Állam: az 1 havi - 40 milliárd forintos - hiányzó összeg visszapótlásával, a jelenleg igazságtalanul elosztott források újraosztásával többletforrások (pl. hamburgeradó, lédig gyógyszer) bevonásával, a terület, a feladat újraosztásával az integráció elősegítésével, a törvények újrafogalmazásával (önkormányzati, közalkalmazotti, szellemi szabadfoglalkozás tv.) és egészségügyi életpálya modell kidolgozásával segítheti a bérek rendezését.

Az egészségügyi életpálya modell: átlátható, előre tervezhető, rangban és jövedelemben előremenetelt biztosító pályakép. Nem csak pénzről van szó, hanem ösztöndíjakról, szolgálati lakásról, kedvezményes lakáskölcsönről, ingyenes telekről, képzési-továbbképzési támogatásról, kedvezményes folyóirathoz való hozzáférésről, üdültetési-kitüntetési lehetőségekről, fokozott büntetőjogi védelemről kell ebben rendelkezni. Az életpálya modell kialakításában az egészségügyi szolgáltató, a tulajdonos – legtöbbször – Önkormányzat, valamint az állam az érdekképviseletek és az egyéni kezdeményezések együttesen vesznek részt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés