hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Miskolcon türelemre intik a fiatal doktorokat

A kórházakat tömörítő Stratégiai Szövetség némi ijedtséggel párosuló megértéssel fogadja a pályakezdő orvosok tegnap ismertté vált döntését, miszerint a rezidensek december 31-ig adnak haladékot a kormánynak követeléseik teljesítésére. A szövetség szerint a megoldás három irányból érkezhet.

Megérti a fiatal orvosok türelmetlenségét, a módszert azonban, amelytől sorsuk jobbrafordulását várják nem fogadja el Csiba Gábor. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a legfontosabb teendő az, hogy az ágazati szereplők mindegyike azt tegye, ami eredeti feladata.

Vagyis: az intézménytulajdonos önkormányzatok finanszírozzák a felújításokat-beruházásokat, ami egyébként is törvényi kötelességük lenne. A Csiba által irányított miskolci megyei kórház esetében ez 500 millió forintos kiadást jelent évente, amit innen-onnan összekuporgatva, saját „zsebből” fizetnek. Az állam – lényegében az OEP-en keresztül –pótolja vissza azt a korábban a rendszerből kivont 40 milliárdot, amely az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények esetében egy havi finanszírozási összeget jelent. Az egyesületi elnök szerint igazságosabbá kell tenni magát a finanszírozási rendszert is, mert az szerinte tarthatatlan, hogy míg a fővárosban 10 ezer lakosra 3900 HBCS jut, ugyanez Nógrádban 1300. Magyarul: háromszor több ellátásban részesülnek a Budapestiek.

Bérre fordítható tőkeinjekciót jelentene az ágazatnak a hamburgeradó, amelynek bevezetését egyébként épp a Stratégiai Szövetség javasolta elsőként, de ebbe a kategóriába tartozna az úgynevezett lédig (vagyis nem 10-20-30 szemes dobozokra bontott, s így drágábban értékesített) gyógyszerkiszerelés meghonosítása is. A főigazgató ezzel kapcsolatban saját intézményük példáját említette, mondván esetükben ez az évi 1,5 milliárdos gyógyszerkiadás jelentős csökkentését eredményezné. Ez utóbbi már átvezet a harmadik tételhez, ami magukon az intézményeken múlik.

Ami a rezidensek ügyét illeti, megérti, de nem fogadja el módszerüket, hiszen ez azt jelenti, jövő koratavasszal gyakorlatilag megbénulhat a hazai betegellátás. Felvetésünkre, hogy ez a helyzet a sokat emlegetet, „adjunk telket és szolgálati lakást a fiataloknak” módszer alkalmazásával már nemigen kezelhető, Csiba nem értett egyet. Miskolcon 75 darab, 2-2,5 szobás szolgálati lakással várják a fiatalokat, szerinte ennek tudható be, hogy kórházukban jelenleg 24 rezidens dolgozik. De mint kiderült, a borsodi megyeszékhely felett sem ragyog felhőtlenül a Nap, mivel egyre több nővér kér hosszabb időre fizetés nélküli szabadságot – szerdán például épp hárman -, hogy külföldre menjenek dolgozni, s az itthoninál több pénzt keresni.

A több nagy megyei kórházat tömörítő Stratégiai Szövetség vezetője úgy véli, hogy a rezidensek bérhelyzetének rendezését nem lehet elválasztani az ágazati bérhelyzet rendbetételének egészétől. Más kérdés, hogy ez minimum 100 milliárd forintba kerülne, többletforrás pedig erre a célra – mint az az elmúlt hónapokban többször elhangzott – nincs. Csiba Gábor azonban a szakállamtitkár véleményére rímelve tovább megy: nem bérhelyzetről, hanem életpályamodellről kell beszélni és megállapodni, amelynek az ösztöndíjakról, a szolgálati lakásról, a kedvezményes lakáskölcsönről, az ingyenes telekről, a képzési-továbbképzési támogatásról, a kedvezményes folyóirathoz jutásról, üdültetési-kitüntetési lehetőségekről, a fokozott büntetőjogi védelemig sok mindenről kell szólnia.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület állásfoglalása itt olvasható.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink