2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Hatékony a 3. oltás a delta variánssal szemben

Egy friss izraeli tanulmány szerint a harmadik oltás segít a delta variánssal összefüggésbe hozható esetszámok növekedésének megállításában és a koronavírus súlyos következményeinek megelőzésében, írja a Portfolio.

Az izraeli egészségügyi minisztérium kutatóinak friss tanulmánya szerint 12 vagy több nappal a harmadik oltás beadását követően a koronavírusos fertőzés kockázata 11,4-szer volt alacsonyabb azokhoz képest, akik két oltást kaptak. Emellett a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata pedig a tizedére csökkent az extra oltásnak köszönhetően. A vizsgálat a Pfizer és a BioNTech készítményére terjedt ki.

Izraelben még július 12-én engedélyezték a harmadik oltás beadását veszélyeztetett lakosoknak, míg július 30-a óta minden 60 év feletti megkaphatja, aki már legalább öt hónapja beoltott. A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy az extra oltás hatékony még a jelenleg domináns delta variánssal szemben is.

Egy konzervatívabb érzékenységvizsgálat eredményei is azt mutatják, hogy a harmadik oltás nagyjából 5-szörösére növelte a fertőzés elleni védelmet, írja a Portfolio.

A hvg.hu arról tájékoztat, hat hónap az izraeli védettségi igazolványok érvényességi ideje a második oltás beadása után. Aki azonban úgy dönt, hogy a harmadik dózist is beadatja magának, annak attól számított fél évig lesz érvényes a védettségije. Az új szabály október elsejétől lép életbe.

(forrás: Portfolio, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink