2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Izraelben sok új fertőzött mellett csökken a fertőzési ráta

Romániában nyomoznak, mert vannak, akik orvosukat megvesztegetve szereznek védettségi igazolást. Nemzetközi hírek.

A világon 215 452 283 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 214 574 138 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 473 924 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

*

Romániában koronavírus elleni beadatlan vakcinák alapján kiállított védettségi igazolások ügyében nyomoz a rendőrség, az oltáskampány felelősei eddig 370 hamisításgyanús eset adatait küldték el a rendőrségnek, közölte pénteken a Digi24 hírtelevízió. A fiktív oltások jelenségére Cristian Onacea, a temesvári Victor Babes járványkórház igazgatója hívta fel a figyelmet, miután több - általában egydózisú vakcinára kiadott - oltási igazolással rendelkező páciensüknél a megszokottnál sokkal súlyosabb következményeket okozott a fertőzés. Egyikük, egy intenzív osztályra került, az Arges megyei férfi elismerte, hogy családorvostól "sikerült beszereznie" az oltási bizonylatot anélkül, hogy a szert beadták volna neki.

A hatóságok azt gyanítják, hogy az oltás mellékhatásaitól tartó emberek az utazási és egyéb előnyök miatt megvesztegetik orvosukat, hogy állítson ki nekik védettségi igazolást, de a vakcinát dobják el.

Mihai Iacob, a családorvosok szövetségének elnöke szerint elszigetelt esetekről lehet szó, amelyek méltatlanul vetnek árnyékot a szakmára és az oltási kampányra. Egy másik, családorvos viszont arra panaszkodott, hogy "hatalmas nyomásnak" vannak kitéve, és szinte minden rendelőben szembesülnek olyan pácienssel, aki csak az igazolást kéri, az oltást nem. Alexandru Rafila mikrobiológus, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetben (WHO), a Romania TV adásában azt állította, nem új jelenség a mosdókagylóba öntött, "golyóstollal" végzett oltás, már a koronavírus előtt is előfordult, de nem volt rendszerszintű probléma. Ez - amellett, hogy a törvényt számos ponton sértő bűncselekmény - közegészségügyi kockázat is, és aláássa az oltási kampány hitelét. A fiktív oltással rendelkezőknél bekövetkező súlyos megbetegedések és halálesetek is bekerülnek a statisztikába, rontják a vakcina hatékonyságának adatait, és az ilyen esetekre "perverz módon" éppen az oltásellenesek fognak hivatkozni, hogy bizonyítsák, a vakcina nem is ér semmit - magyarázta.

Romániában az átoltottság alig haladja meg a 30 százalékot. A rendelkezésre álló vakcinák száma május végén haladta meg a keresletet, azt követően pedig az érdeklődés a korábbi negyedére esett vissza, naponta már kevesebb mint nyolcezerrel növekszik a beoltottak száma. Ebben az ütemben Romániának még két évre lenne szüksége, hogy elérje a korábban megcélzott 70 százalékos nyájimmunitást. Közben Romániát is elérte a járvány negyedik hulláma, az új fertőzések száma hétről hétre másfélszeresére emelkedik.

*
Szeptember 1-jétől bizonyos feltételek mellett megnyithatnak a kávézók belső terei Horvátországban - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az erre vonatkozó járványügyi szabályokról még tárgyalnak. Ami biztos, hogy a nyitvatartási idő nem változik, a vendéglátóhelyek továbbra is csak éjfélig lehetnek nyitva. A diszkók és az éjszakai bárok pedig továbbra is zárva maradnak - hangsúlyozta.

A jelenlegi járványügyi intézkedések augusztus 31-ig lesznek érvényben az országban, és várhatóan további két héttel meghosszabbítják őket.

Az elmúlt 24 órában 596 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 372 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8318-ra emelkedett. Kórházban 372 beteget ápolnak, 47-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 712 434-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42, a felnőtt lakosság 50,6 százaléka -, közülük 1 599 278-an már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 542 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 117-en vannak kórházban, 22-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 982 513-an kaptak védőoltást, közülük 895 477-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 42 százaléka.

*

Ukrajnában a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt várhatóan novemberben lesz szükség arra, hogy ismét zárlatot vezessenek be az országban - prognosztizálta Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy pénteken megjelent interjújában. A tisztségviselő kijelentette, hogy a koronavírus-járvány az idén még biztosan nem ér véget, szerinte még 2-5 évig eltart, mert a vírus gyorsan mutálódik, és hónapról hónapra új változatai jelennek meg. "A járvány addig tart, amíg nem születik valamilyen közös globális megelőzési stratégia egy univerzális oltóanyag vagy kezelés formájában" - vélekedett.

Közölte: az egészségügyi tárca egyelőre azt tervezi, egy év múlva oltják újra azokat, akik megkapták a teljes védettséghez szükséges mindkét dózist. Szavai szerint egyelőre sem tudományos folyóiratokban nincsenek megbízható cikkek, sem nemzetközi szervezetek részéről hivatalos állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy a harmadik, emlékeztető oltás ajánlott vagy kötelező lenne. "Valószínűleg szeptember végén kapunk új adatokat az emlékeztető oltás hatékonyságáról. Ezt a stratégiánk további alakításánál figyelembe vesszük" - tette hozzá.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az egyik korábbi nyilatkozatában azt közölte, hogy Kijev egyeztet az EU-val és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) az oltási igazolások érvényességének 12 hónapra történő meghosszabbításáról.

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint egy online tájékoztatóján közölte, hogy az oltási kampány mostani üteme alapján legalább október végéig elegendő az az oltóanyag, amellyel Ukrajna jelenleg rendelkezik. Elmondta, hogy adataik szerint Ukrajnában eddig a lakosság 13,4 százaléka kapta meg legalább az első dózist. Hozzáfűzte, hogy ugyanakkor három régió az ország nyugati részében - Ivano-Frankivszk, Voliny és Rivne megyében - még mindig nem érte el az ott élők átoltottságának tíz százalékát.

*

Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma lecsengőben van, az ország az oltási kampány felgyorsításával és a Covid-igazolás bevezetésével elkerülte a legrosszabbat, de a járványt még nem győzte le - vélte Olivier Véran egészségügyi miniszter. A Le Monde című napilap pénteki tudósítása szerint a tárcavezető sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a fertőző delta variáns júliusban kezdődött negyedik hulláma elsősorban a fiatalokat érintette, és "egy olyan járvánnyá vált, amely a beoltatlanokat öli, a kórházak beoltatlanokkal vannak tele, a halálesetek a beoltatlanokat érintik".

"A hullám gyorsan emelkedett, majd augusztusban stabilizálódott. A nyaralóhelyeken koncentrálódott. Jelenleg 11 ezer franciát ápolnak kórházban, közülük több mint kétezren vannak súlyos állapotban" - emlékeztetett a tárcavezető, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "a lakosságnak egy még mindig jelentős része kétségbe vonja az oltás hatékonyságát, és azt gondolja, hogy vannak más eszközök a vírus elleni küzdelemben".

Az adatok arra utalnak, hogy a negyedik hullámban harmadannyi fertőzött szorult kórházi ellátásra, mint a tavaly tavaszi első hullám idején. A tengerentúli területeken, a francia Antillákon és Francia Polinéziában a járvány visszahúzódása ellenére az alacsony átoltottság miatt azonban a fertőzési szint nagyon magas, és a kórházak túlterheltek.

A miniszter elmondta, hogy szeptember első hetében Franciaország eléri a januárban kitűzött célszámot, amely szerint a koronavírus elleni oltás első adagjával beoltottak száma meghaladja az 50 milliót a 67 millió lakosú országban. A kormány szeretne ennél tovább menni, miután a 12 és 17 év közöttieknek is csaknem 60 százaléka már megkapta az első védőoltást, s a fennmaradó 40 százalékot véleménye szerint könnyű lesz elérni a tanévkezdéskor az iskolában kezdődő oltási kampánnyal.

"A prioritások prioritása azonban továbbra is az a kétmillió idős vagy beteg francia, akit még nem oltottak be" - hangsúlyozta. A teljes lakosság 74 százaléka, a felnőttek 86 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 64 százaléka, a felnőttek 77 százaléka pedig már mindkét dózist.

A tárcavezető megerősítette, hogy a harmadik védőoltás kampánya szeptember elején kezdődik azon veszélyeztettek és 65 évesnél idősebbek számára, akik legalább hat hónappal ezelőtt kapták meg az oltás második adagját. Függetlenül az első két adag típusától, a harmadik adag mindenki számára egy mRNS típusú - BioNTech/Pfizer vagy Moderna - vakcina lesz.

*

Izraelben csökken a fertőzési ráta a fertőzöttek továbbra is rendkívül magas, 9000 fölötti napi száma mellett - jelentette az egészségügyi minisztérium honlapja. Az R fertőzési ráta az augusztus elsejei 1,36-ról augusztus 15-ére fokozatosan 1,14-re csökkent a harmadik, megerősítő oltás nyomán, vagyis jelenleg száz koronavírusfertőzött 114-nek adja át a vírust. Ez még mindig a járvány terjedő tendenciáját jelzi, csak az R fertőzési mutató 1-es érték alá csökkenésével kezdődik majd az új fertőzöttek számának jelentős csökkenése.

Csütörtökön az elvégzett csaknem 150 ezer teszttel 9032 új fertőzöttet azonosítottak, 6,58 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 76 323 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván Izraelben, 1086-an vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 689, és már 149-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A koronavírus-járvány megfékezésére ismét lejjebb vitték a harmadik oltás alsó korhatárát, már minden 30 év feletti izraeli kérhet időpontot az újabb vakcinára, ha a második felvétele óta legalább öt hónap telt el. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a megerősítő adag a beadás után 16 nappal 97 százalékban megvéd a súlyos betegség kialakulásától a 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint. A mérések azt jelzik, hogy már egy hét után jelentősen emelkedik az ellenanyagszint a vakcina nyomán, de a védelem mértéke a 16. napig még növekedik, és a harmadik oltás 95 százalékban megvéd a fertőzéstől is.

Péntekig az augusztus elején kezdődött újabb oltási kampányban 1 872 056 izraeli látogatott el harmadszor is egy oltópontra, ami az ország lakosságának 20,13 százaléka. Az újraoltás legfontosabb eredménye, hogy csökkent a súlyos Covid-19-betegek számának növekedése, egy hete folyamatosan hétszáz alatt maradt ez a mutató, noha a korábbi tendencia alapján ennek a számnak már jelentősen meg kellett volna haladnia az ezret.

A szakemberek szerint a súlyos betegek túlnyomó többsége oltatlan, a helyzet javulását az okozza, hogy a leginkább veszélyeztetett 90 év felettiek hetven százaléka, a 80 és 90 év közöttiek 75 százaléka, a 70 és 80 év közöttiek közel 80 százaléka, a 60 és 70 közöttieknek pedig 64 százaléka már háromszor oltott.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink