hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Harry Potter klinikát szült

Megnyílt a J.K. Rowling, a Harry Potter regényfolyam írója tízmillió fontos adományának segítségével létrehozott klinika kedden az Edinburgh-i Egyetemen.

Az intézményben szklerózis multiplexben (SM) és más idegrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek kaphatnak kezelést, és az ezekkel kapcsolatos kutatásokat végzik. A klinikát az írónő édesanyja után nevezték el, aki 45 esztendősen hunyt el szklerózis multiplex következtében - írta a BBC News online híradásában.

Az intézményben a neurodegeneratív betegségek kialakulásának lelassítását célzó kezeléseket kaphatnak a betegek. Az egészségügyi központ szklerózisos, motor neuron betegégben, Huntington-kórban, Parkinson-kórban szenvedő, de autista és az Alzheimer-kór korai fázisában lévő pácienseket is fogad.
Sziddharthán Csandrán neurológus professzor, a klinika társigazgatója kifejtette: azoknak a pácienseknek, akiket az intézmény kezel, arra van szüksége, hogy minél jobban késleltessék, megállítsák, ideális esetben visszafordítsák betegségüket. A klinika úttörő szerepet akar vállalni az tudományos és innovatív klinikai kutatásban. "Csak ezeknek a pusztító betegségeknek a hátterében lévő biológiai folyamatok jobb megértésével határozhatjuk meg a potenciális terápiák új céljait, és vethetjük őket klinikai próbák alá" - tette hozzá a professzor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink