hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

Bővül a vádirat a só ellen

A magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztása az autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti – írja az mno.hu.

Három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz (Bechterew-kór) kialakulásában – írja a lap.

„Az étrend oly módon befolyásolja az autoimmun rendszert, amit eddig nem ismertünk fel” – nyilatkozta a Nature márciusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, dr. David Hafler, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának neurológus professzora.

Hafler arról számolt be, hogy a só iránti tudományos érdeklődést a véletlen indította el, miután kiderült, hogy a gyorséttermekben gyakran étkező emberekben magasabb a gyulladásos sejtek szintje, mint másokban. A mostani kísérletben Hafler és munkatársai kimutatták, hogy amikor az egereknek sóban gazdag étrendet adtak, a rágcsálókban olyan típusú fertőzés elleni sejt termelődött, amely szorosan összefügg az autoimmun betegségekkel. A sós étrenden élő egerekben a szklerózis multiplex súlyos formája, az úgynevezett autoimmun enkefalomielitisz alakult ki – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink