hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szociális támogatásra szorulnak az SM-betegek

A legtöbb SM-beteg szociális ellátásra szorul, egyebek között ez derült ki az SMesély Egyesület által készített felmérésből.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) szociális támogatással is segíti a szklerózis multiplexben szenvedőket egy erre a célra elkülönített összegből. A betegek egyéni szociális támogatást kérhetnek; maximum ötvenezer forint értékben. A támogatást egyedi esetekben, rászorulóknak ítéli meg az MSMBA.

„Nagyon sok SM beteg küzd a napi megélhetés problémájával. Több esetben gondot jelent a gyógyszerek megvásárolása, a közüzemi számlák kifizetése, vagy a mindennapi betevő megteremtése is – hangsúlyozza Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

Mindezt indokolja, hogy az SMesély Egyesület készített felmérés szerint a legtöbb SM beteg szociális ellátásra szorul. A válaszadók 50,6 százaléka betegsége miatt nem tud dolgozni, ezért rokkantsági nyugdíjból él. A megkérdezettek, csupán 17,9 %-a vállal munkát alkalmazottként.

A betegek több mint fele, 63,5 százalékuk szerint egészségi állapotuk rosszabb, mint a hasonló korú egyéneké. 37,2 %-uk úgy gondolja, hogy nem élhet teljes életet az SM miatt, így jellemzően a betegséghez igazítja tevékenységeit. A betegek 41,7 százaléka úgy tartja: teljesen jellemző rá az, hogy az élete megváltozott a szklerózis multiplex miatt – tudatta szerkesztőségünkkel Kovácsné dr. Tóth Ágnes, az SMesély Egyesület elnöke.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink