hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Három keréken gurul el a közpénz

Ész nélkül öntik a pénzt a mopedekbe – címmel ír az Index a mozgáskorlátozottak elektromos járművei OEP-támogatásának szabályairól és azok másodlagos piacáról.

Nagyjából 445 millió forintot adott ki a lap számításai szerint az OEP 2012 első nyolc hónapjában a vényköteles gyógyászati segédeszközként forgalmazott elektromos mopedek piacvezető típusára, az EL-GO-ra. Egy ilyen kis piros, három- és négykerekes változatban is kapható moped bruttó 438 150 forintba kerül. Orvosi rendelvényre a betegek vagy szinte teljesen ingyen, az ár 98 százalékát fedező közgyógyellátással, vagy 80 százalékos normatív támogatással jutnak hozzá.

A furcsa az – írja a lap  –, hogy annak sem muszáj nagyon mélyen a zsebébe nyúlnia, aki makkegészséges, egyáltalán nem szorul rá, de kedvet kap egy ilyen mopedhez. Másodkézből 100 ezer forint körüli összegért ugyanis bárki szerezhet El-GO-t, tucatjával találni eladót a különféle apróhirdetés-oldalakon. Csak a jófogás.hu-n hetvenhét EL-GO-hirdetést számoltunk össze. A virágzó másodlagos piacra kikerülő mopedeknél az új és az alig használt ár közötti, legtöbbször két-háromszázezer forintos különbség tulajdonképpen az OEP vesztesége, a közös kasszából értelmetlenül elfolyó pénz. – olvasható az index.hu-n, mely hosszan idézi azokat a műszaki, piacszabályozási és emberi problémákat, melyeket orvosolhatna egy kölcsönzéses rendszer, amire azonban a javaslatok ellenére évek óta nem sikerül áttérni. 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink