hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Táplálkozás

Hadat üzentek a sónak az Egyesült Államokban

Az egészséges életmód egy újabb ellenségének, a sónak üzentek hadat New Yorkban, ahol Michael Bloomberg polgármester hivatali ideje alatt már betiltották a dohányzást és a mesterséges transzzsírokat az éttermekben.
Az amerikai metropolisz közegészségügyi hatóságai hétfőn bejelentették, összehangolják a szövetségi szintű erőfeszítéseket arra, hogy 25 százalékkal csökkentsék a só használatát az éttermekben és az előre csomagolt élelmiszerekben a következő öt év alatt.
 
Az úgynevezett nemzeti sócsökkentési kezdeményezést amerikai városok és egészségügyi szervezetek közösen indították el remélvén, hogy az élelmiszeripar önként csökkenti az élelmiszerek sótartalmát a magas vérnyomás, a szívroham és az agyi érkatasztrófa megelőzésének érdekében.
 
Michael Bloomberg, aki polgármesterként nemrég kezdte harmadik hivatali ciklusát, az egészséges életmód élharcosa. Nemcsak a dohányzást és a transzzsírok használatát tiltotta be, hanem kalóriaszámlálást is megkövetelt az étlapokon az éttermektől, és reklámkampányt indított a cukrozott italok ellen.
 
A magas vérnyomás és a szív-és érrendszeri betegségek 23 ezer ember halálát  okozzák évente New Yorkban és 800 ezerét az Egyesült Államokban több milliárd dollárral terhelve az egészségügyi kiadásokat. A hetvenes évek óta az országban folyamatosan nő a sófogyasztás, az amerikaiak a javasolt mennyiség kétszeresét fogyasztják el naponta. Az élelmiszergyártók szerint a kezdeményezés ésszerű, és már egy ideje stratégiájuk részét képezi.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés