hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Sóból is megárt a sok

Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekből, konzervekből, gyorséttermek ételeiből kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetően javító lépéseket.
Táplálkozással foglalkozó szakemberek a felnőtteknek naponta egy teáskanálnyi, 2300 milligramm só elfogyasztását javasolják, de például az amerikaiak ennek legalább a dupláját eszik meg. Nem véletlen, hogy a gyorsétteremláncoknak már régen javasolták: tüntessék fel a kiadott ételek kalória- és sótartalmát a csomagoláson.
Ma ezen a területeken világszerte tapasztalható változás, de a tényleges hatáshoz még mindig nem látszik elégségesnek. Az Amerikai Orvostársaság hangsúlyozza, hogy a McDonald's egyetlen sonka-tojás-sajt tálja 1250 milligramm konyhasót tartalmaz. Az Újvilágban azt is joggal nehezményezik, hogy ugyanazon élelmiszerlánc amerikai készítménye sokkal sósabb, mint az európai változat.
A McNuggets csirkefalat, a hasábburgonya és a Big Mac az amerikai McDonald,s éttermekben 46 százalékkal több nátriumot tartalmaz, mint az Egyesült Királyságban. Angolhonban már évek óta hatalmas vita folyik arról, hogy a sok sót a vásárlókba töltő élelmiszeripari cégeket kemény sóadóval kell sújtani. Ráadásul senki sem vitatja, hogy az angol gyorséttermekben a közönség gyorsan megszokta a sótartalom csökkentését.
A szakemberek sokat idézik finn vizsgálatok eredményeit is. Ott 1970-ben rendelték el, hogy az élelmiszereken kötelező feltüntetni, ha a hivatalosan tanácsolt sótartalomnál több nátriumkloridot tartalmaznak. Azóta Finnországban a lakosság átlagos nátriumfogyasztása 30 százalékkal lett kisebb.
Északi rokonainknál az átfogó egészségügyi lépések eredményeként, melyeknek fontos része a sófogyasztás mérséklése, a vérnyomás is mérhetően csökkent, a 65 évesnél fiatalabbak infarktus halálozása 75 százalékkal lett alacsonyabb és a várható életkilátás hat évet növekedett.
Az amerikai szakértők azt is kiemelték, hogy a világ több országában - ilyen Új-Zéland vagy Írország - már sikerült a sófogyasztást törvényi úton csökkenteni, anélkül, hogy ez bárkinek ártott volna.

Dr. Matos Lajos (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink